Rejmont (TOP 09): Tragické dny 14. až 16. března 1939

17.03.2018 13:50

Před 79 lety proběhly jedny z nejsmutnějších dnů v historii naší země.

Rejmont (TOP 09): Tragické dny 14. až 16. března 1939
Foto: TOP 09 / Šimon Pikous
Popisek: Miloš Rejmont

14. března 1939 slovenský sněm odhlasoval vytvoření Slovenského štátu v čele s Tisem. Maďarsko předalo československé vládě ultimátum požadující vyklizení Podkarpatské Rusi. Zároveň na toto území vstoupily maďarské jednotky, které se na mnoha místech střetly s odporem československé armády. Prezident Hácha s ministrem zahraničí Chvalkovským odjeli do Berlína. Napjaté jednání s Hitlerem, během nějž musel lékař ošetřit zkolabovaného Háchu, vyvrcholilo o jedné hodině po půlnoci, kdy Hitler sdělil svůj záměr okupovat za několik hodin zbytek českých zemí a připojit je ke Třetí říši. V případě nesouhlasu s okupací vyhrožoval leteckým bombardováním Prahy, která tak měla být zničena. Hácha i vláda nakonec souhlasili.

15. března 1939 obsadila německá vojska české země. Armáda, svázaná rozhodnutím politiků, se nemohla postavit na ozbrojený odpor. Proti okupantům přesto zahájili boj vojáci 3. praporu 8. slezského pluku v Místku. Podkarpatská Rus byla druhý den po zahájení německé okupace násilím připojena k Maďarsku jako autonomní území Karpatsko.

16. března 1939 vydal Hitler výnos o zřízení protektorátu Čechy a Morava, který se stal součástí Třetí říše. Začalo 6 let teroru vůči našim obyvatelům, zvláště proti Židům.

12. března 1999 se Česká republika stala součástí NATO. Největší zásluhu na tom měl Václav Havel a jeho prestiž na mezinárodní scéně. V současné době některé strany, např. SPD a KSČM, volají po referendu o vystoupení z NATO.

Važme si svobody! Nepřipusťme vystoupení z NATO!

Jaroslav Hutka v závěru své písně Náměšť zpívá "co je však největší, co je však největší, ta lidská svoboda".

MUDR. MILOŠ REJMONT, MÍSTOPŘEDSEDA KV TOP 09 LIBERECKÉHO KRAJE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT: První desítka kandidátů do nadcházejících eurovoleb

23:08 DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT: První desítka kandidátů do nadcházejících eurovoleb

Demokratická strana zelených - ZA PRÁVA ZVÍŘAT představila první desítku svých kandidátů do eurovole…