Richterová (Piráti): Matky musí dostávat úplné informace o přechodných pěstounech

02.03.2018 16:14

V některých regionech ČR se i malé děti stále ve velkém umisťují do dětských center (tedy kojeneckých ústavů) namísto do péče přechodných pěstounů (ač jich je dostatek). Jak to, že řada ohrožených rodičů v ČR každoročně požádá o umístění svého malého dítěte do zařízení?

Richterová (Piráti): Matky musí dostávat úplné informace o přechodných pěstounech
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Pirátská vlajka

Jednu z příčin vidí poslankyně Pirátů a místopředsedkyně Výboru pro sociální politiku Olga Richterová v tom, jaké informace ohrožené maminky dostávají přímo v porodnicích.

Piráti zjišťovali, jak vypadá situace v terénu: „Rodiče, kteří po porodu vyjádří přání svěřit dítě do péče, leckde dostanou jen formulář žádosti o umístění do dětského centra. A i v těch případech, kdy dostanou informaci o možnosti přechodné pěstounské péče, často neobdrží vysvětlení, co pro ně přechodná pěstounská péče znamená, tedy že mohou dítě navštěvovat stejně jako v ústavu, a že hlavním cílem zůstává návrat do biologické rodiny a schopnost navazovat trvalé citové vazby v budoucnu,” upozorňuje Richterová a dodává: „Potíž je i v tom, když rodiče nedostávají informace o tom, jaké jsou negativní dopady pobytu v dětských centrech pro jejich malé děti. Komunikace ze strany nemocnice a OSPODu pak výrazně preferuje dětská centra.”

Poslankyně Richterová proto žádá o systémovou změnu přístupu: „Cílem pirátské iniciativy je snížit počet malých dětí do 3 let v ústavních zařízeních na naprosté minimum a postupně tato zařízení pokud možno úplně zavřít.” Piráti dlouhodobě podporují péči v rodinném prostředí nejen o malé děti, ale i o nemocné či seniory. K tomu však musí stát poskytnout podporu a součinnost. Fakultní nemocnice v Plzni je příkladem zařízení, z něhož naprostá většina novorozenců směřuje do dětského centra. Takový postup však není v nejlepším zájmu dítěte.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

Kdo může za migrační pakt?

Tvrdíte, že když vás budeme volit, tak nás zbavíte migrantů. Jak? Jak chcete problém řešit, navíc když teď EP schválil migrační pakt? Taky tvrdíte, že jeho schválení byla zrada od této vlády, tak co pak změníte evropské volby? A jak to tedy je? Může za schválení paktu vláda nebo politici v Bruselu?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vích (SPD): Milion chvilek pro demokracii a další novodobí neomarxisté hrozí

17:11 Vích (SPD): Milion chvilek pro demokracii a další novodobí neomarxisté hrozí

Přetahování se východu se západem v Evropě a jejím okolí provázejí četné barevné revoluce versus reg…