Richterová (Piráti): Sloučení dávek na bydlení neřeší příčiny a nezavádí systémovou změnu

16.03.2019 16:45

Piráti zaslali své připomínky k záměru na sloučení dávek na bydlení, který představila ministryně práce a sociálních věcí.

Richterová (Piráti): Sloučení dávek na bydlení neřeší příčiny a nezavádí systémovou změnu
Foto: Česká pirátská strana
Popisek: Olga Richterová

Upozorňují, že i když souhlasí se záměrem dávky zjednodušit a zpřehlednit, je třeba vzít v úvahu, že navržené zásady nijak neřeší příčiny ztráty bydlení a nezavádí kýženou systémovou změnu ve vztahu k lidem ohroženým ztrátou bydlení.

„Návrh pouze mění podmínky přístupu k pomoci, a to směrem k jejich zpřísnění. Vnímám opravdu velké riziko, že se zamýšlená změna vedle takzvaných obchodníků s chudobou nepříznivě dotkne zejména mnoha potřebných osob. Je to další ne příliš slibný pokus, jak řešit dlouhotrvající problém bez komplexního zákona, který by jasně určil mantinely a stanovil pravidla hry,“ uvedla Richterová, která se svým týmem připomínky za Piráty zpracovala.

Richterová žádá ministerstvo, aby vzhledem ke značnému počtu osob (podle dostupných statistik v řádu minimálně několika desítek tisíc), jichž se změna dotkne, předložilo komplexní datové podklady v podobě skutečně důkladné analýzy dopadu zavedení uvažovaných změn. Dále zdůrazňuje potřebu klást větší důraz na přijetí zákona o bydlení, včetně podpory role obcí v bydlení. Kulatý stůl k tématu pořádaný Ministerstvem práce a sociálních věcí ČR je naplánován na 20. března odpoledne.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kolaja (Piráti): Svobodná média = zdravá demokracie

22:12 Kolaja (Piráti): Svobodná média = zdravá demokracie

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k médiím.