Rokytka (KSČM): Co udělá Babiš s minimální mzdou a životním minimem?

01.03.2015 14:31

Malý pokus o osvěžení paměti populárního miliardáře a jeho poradce.

Rokytka (KSČM): Co udělá Babiš s minimální mzdou a životním minimem?
Foto: kscm.cz
Popisek: Logo KSČM

"Každý mohl mít svůj Agrofert," hlásá občas podnikatel a politik Andrej Babiš. Ačkoliv  také rád dodává, že mu celý život stačilo počítat "jedna a jedna jsou dvě", tak i on, nebo jeho ekonomický poradce Jaroslav Ungerman, spočítá, že miliardové jmění prostě každý v ČR mít nemůže. Nevlastní je ani všichni občané nejbohatší země světa s nejvyšším HDP na hlavu, což jak Ungerman dobře ví, je Katar.

Zdroje jsou vzácné a v kapitalismu je kontroluje hlouček kapitalistů, ti ostatní musí - pokud mohou -, na ně a na sebe pracovat. Tak to nastavili zkorumpovaní partajní oligarchové v parlamentu a nakoupená komerční média populaci přesvědčují, že je to něco jako přírodní zákon, nechat se kapitalisty a jejich pohůnky-manažery najímat. Přírodní zákon to není, naopak jde o rozpor mezi přírodou a (pa)kulturou, antagonismus mezi třídami a tedy hluboký zdroj morální patologie.

I to Babiš s Ungermanem z dřívějších školení velmi dobře vědí a pokud to snad raději v zájmu kariéry zapomněli, tak si to mohou spolu s dalšími zájemci připomenout v přiloženém videu.

Připomeňme si také, že ve filmu Pahorek nutí zjevně sadistický seržant běhat vojáky v plné polní na umělý terénní útvar z písku, který si museli v ploché poušti navršit, a k tomu skandovat s nadšeným zápalem slavnou větičku: Žijem si jak na zámku, ať to trvá věčně. Tím se zřejmě nechal inspirovat jeden z předešlých ministrů financí. Nebudeme prozrazovat, jak příběh skončí, ale je jasné, že ekonomičtí transformátoři a jejich mediální klaka, nadupaní "seržanti" severoatlantického velkokapitálu, dostali občany České republiky do docela podobného stavu.

Minimální mzda v sousední Spolkové republice Německo je 40 000 Kč, což by při dle ČSÚ 60 procentní národohospodářské produktivitě práce (ve finančním nikoliv fyzickém vyjádření) mělo znamenat 24 000 Kč nepodkročitelného mzdového minima v ČR. To se však jen ztuha pomocí váhavých vládních nařízení zvedlo nad 9 000 Kč a kapitalisté i jejich najatí pohůnci už bijí na poplach - hrozí zvýšení nezaměstnanosti a další sociální hrůzy, starostlivě varují vládu a odboráře prostřednictvím svých médií.

Žádná empirická evidence z okolí jejich strašení nepodporuje a nad tím, proč jsme v ČR většinou jen subdodovatelé, nikoliv finalisté a tak pracujeme sice ve fyzickém vyjádření více než Němci, ale finančně za méně, se v médiích včetně veřejnoprávních příliš nediskutuje. Vždyť najatí mediální "vrazi kritického myšlení" mají jasno: Žijete si jak na zámku! Snad se podívají, jak ten seržant dopadl...

Babiš, který mohl dle svých slov "hrát golf nebo zůstat v Karibiku", se do politiky pustil, neboť měl důvodné obavy, že diletantské vedení republiky dovede situaci k sociálnímu výbuchu a on skončí "nabodnut na plotu u své vily", jak často a rád s vykulenýma očima strašil kapitalisty expremiér Špidla.

O to samozřejmě nikomu nešlo a snad ani nejde, cílem progresivních sil je společenské vlastnictví základních výrobních prostředků, zrušení nekrytých peněz i s lichvářskými dluhy a zavedení objektivních Pracovních kreditů, ale pokud k nějakým excesům nemá dojít, je nutné minimální mzdu i životní minimum valorizovat.

Jinak totiž přechod k sociálně spravedlivější společnosti nemusí být plynulý, demokratický a bez zbytečných nákladů, upozorňují TOP oslovení sociologové a filosofové. Ale to Babiš také ví, viz video.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Milan Rokytka - profil

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Prokšanová (KSČM): Děkujeme - nezapomínáme. Nikdy!

6:03 Prokšanová (KSČM): Děkujeme - nezapomínáme. Nikdy!

Kdo nás osvobodil? A komu to nemáme zapomenout? Snad nám ministryně Černochová napoví!