Rokytka (KSČM): Zeman akceptoval Lednickou výzvu, ale co politici?

27.12.2017 22:58

Stanovisko Rozhodneme k Vánočnímu poselství.

Rokytka (KSČM): Zeman akceptoval Lednickou výzvu, ale co politici?
Foto: red
Popisek: Milan Rokytka

ČMA a Rozhodneme, strana mládí, rozvoje a stability před časem vydaly Lednickou výzvu k politické reprezentaci naší republiky, ve které  mimo jiné vyzývají k nápravě řízení státu, a to v prvním kroku ke snížení počtu státních zaměstnanců například o 70.000. Státní správa tak bude, zcela logicky, nucena fungovat efektivněji a navíc se ušetří cca 40 mld. Kč.  

Prezident Zeman se v dnešním Vánočním poselství s tímto požadavkem plně ztotožnil, když byrokracie nabobtnala v několika málo letech z 80 000 lidí na 150 000 osob a propadli jsme se přitom na úroveň rozvojové země, jak nás klasifikují investiční banky. Pracovní síly evidentně chybějí v produktivní sféře, kam by měly po uvolnění ze státní služby přejít, myslí si Zeman.

Projev ocenil premiér a šéf hnutí ANO Andrej Babiš i předseda SPD Tomio Okamura, podle něhož odrážel priority jeho hnutí. Šéf komunistů Vojtěch Filip zase vyzdvihl, že Zemanova slova byla ve znamení důvěry ve vlastní síly a schopností "lidí práce". 

Negativně hodnotili Zemanova slova jeho tradiční kritici, tedy politici KDU-ČSL, TOP 09 či STAN, rezervovaně se vyjádřili i zástupci ODS či někteří Zemanovi protikandidáti v lednové volbě hlavy státu. Uvidíme tedy už brzy, jak se k následující Lednické výzvě politici konkrétně postaví:

I. Současná konjunktura české ekonomiky nesmí politikům bránit kritickému pohledu na její kvalitu.

  1. Ekonomika se dostala na hranici svých extenzivních možností, přesto není schopna zajistit rozvoj české společnosti bez dluhů jak soukromých tak státních / veřejných.

  2. Problém tkví v zaostávající produktivitě, což je v mnohém dáno převládajícím charakterem naší ekonomiky. Stávající model není proto udržitelný.

  1. Český ekonomický rozvoj se musí v daleko větší míře opírat o vlastní vývoj a produkci, které nabízí především národní kapitál. Očekáváme, že nová politická reprezentace zohlední analýzy z dosavadního vývoje ekonomiky a masivně a všestranně podpoří ty její části / firmy, které jsou schopny zajistit přidanou hodnotu a produktivitu na nejvyšší evropské a světové úrovni. Jen to je cesta k vyšší životní úrovni obyvatelstva a udržitelnému rozvoji celé české společnosti. 

II. 

Mezinárodní analýzy opakovaně ukazují, že největší zátěží podnikání v naší zemi je nekvalitní fungování státní správy a institucí, a to přesto, že za 20 posledních let vzrostl počet jejich pracovníků o 30 procent. 
Vyzýváme proto, již opakovaně, k nápravě řízení státu, a to v prvním kroku ke snížení počtu státních zaměstnanců například o 70.000. Státní správa tak bude, zcela logicky, nucena fungovat efektivněji a navíc se ušetří cca 40 mld. Kč. 
Uspořené prostředky navrhují signatáři investovat

  • 20 miliard korun do zvýšení kvality školství

  • 10 miliard do navýšení platů zbylých státních zaměstnanců

  • 10 miliard korun Rada expertů navrhuje použít na snížení státního dluhu. 

Tyto investované prostředky garantují zvýšení konkurenceschopnosti ČR do budoucna. Očekáváme, že nová politická reprezentace neodkladně přistoupí k všestrannému zefektivnění fungování státu a jeho struktur.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomio Okamura byl položen dotaz

migranti

V rozhovoru pro PL jste řekl, že hnutí SPD tady nechce žádné africké a islámské migranty. Ty ale podle všeho k nám ani nechtějí. Jak se ale stavíte k přijímání uprchlíků z Ukrajiny? A vracel byste na Ukrajinu bojeschopné muže? A pokud ano, jak?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Schillerová (ANO): Několik slohových cvičení od klávesnicových bojovníků. Pak přišlo slovo ale

10:14 Schillerová (ANO): Několik slohových cvičení od klávesnicových bojovníků. Pak přišlo slovo ale

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k atentátu na Roberta Fica a reakcích na to.