Ropková (ČSSD): Bistro jako sociální podnik - Praha musí k integraci lidí s hendikepem přistupovat zodpovědně

13.10.2016 22:35

V budově Nové radnice otevřel Magistrát hl. m. Prahy minulý týden bistro s novým provozovatelem – obecně prospěšnou společností STARTUJEME. Slouží jak zaměstnancům úřadu, tak veřejnosti.

Ropková (ČSSD): Bistro jako sociální podnik - Praha musí k integraci lidí s hendikepem přistupovat zodpovědně
Foto: Hans Štembera
Popisek: Irena Ropková, radní hlavního města Prahy pro oblast školství a sociální politiky

Bistro nabízí především úředníkům magistrátu čerstvé pečivo z vlastní řemeslné pekárny, fairtrade kávu i teplé obědy. Jako v dalších provozovnách i tady pracují na pomocných pozicích lidé se zdravotním postižením.

„Jsem ráda, že se iniciativa s novým provozovatelem bistra v podobě sociálního podniku podařila dotáhnout do zdárného konce. Praha jako moderní metropole musí k problematice integrace lidí s hendikepem přistupovat zodpovědně a toto je jedna z cest, jak těmto lidem pomoci,“ uvedla radní hl. m. Prahy Irena Ropková. „Podle mých vlastních zkušeností i podle ohlasů od zaměstnanců magistrátu šlo evidentně o správný krok. Zatím jsem na služby, které v bistru poskytuje obecně prospěšná společnost Startujeme, slyšela jen chválu,“ dodala.

Jméno „Na Louži“ získalo bistro po původním pojmenování Mariánského náměstí. Jedná se o pilotní projekt, jehož prostřednictvím si pražský magistrát testuje způsob spolupráce se sociálními podniky. Dlouhodobě tento projekt prosazoval zastupitel Patrik Nacher, předseda Výboru pro výchovu a vzdělávání Zastupitelstva hl. m. Prahy.

„Jsem znám tím, že podporuji aktivity, ve kterých se dává šance lidem se zdravotním postižením. Jsem přesvědčený, že město musí jít příkladem a ukázat komerčním firmám, že zapojovat lidi s hendikepem do běžného života je přirozené a společensky odpovědné,“ řekl Patrik Nacher a dodal: „Navíc, pokud nám tady Startujeme, o.p.s., předvede, že jde dělat gastroslužby příjemně, atraktivně, se širokou nabídkou čerstvých a zdravých jídel, tak je to důkaz, že taková spolupráce a podpora sociálních podniků má hluboký smysl.“

V nabídce je široký sortiment výrobků z vlastní řemeslné pekárny firmy – denně přes 40 druhů pečiva, teplá kvalitní jídla a polévky, které ve STARTUJEME připravují bez chemických přísad. Nechybí ani čerstvě připravované obložené bagety, saláty a fresh džusy. Zpestřením je „kávový týden“, kdy budou k ochutnání různé druhy kávy – jako první nabídka fairtrade bio kávy z Nikaraguy.

V bistru Na Louži teď pracují tři lidé se zdravotním postižením – roznášejí kávu, servírují jídla, uklízejí zázemí i prostory pro zákazníky. Za svojí práci dostávají na základě standardní pracovní smlouvy mzdu.

Bistro Na Louži prodává výrobky nejen z vlastní pekárny, ale spolupracuje například s pražírnou Fair & Bio nebo s Pasta Fidli, výrobcem chlazených těstovin, který také zaměstnává lidi ohrožené sociálním vyloučením.   

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Davis (Zelení): Evidentně potřebujeme novou generaci političek a politiků

23:08 Davis (Zelení): Evidentně potřebujeme novou generaci političek a politiků

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k stavu životního prostředí v České republice