Rozvoral (SPD): Můj dům – můj hrad. Bezpečnost občanů je na prvním místě

16.09.2019 11:32

Pro naše občany chceme zajistit větší bezpečnost a ochranu soukromého majetku.

Rozvoral (SPD): Můj dům – můj hrad. Bezpečnost občanů je na prvním místě
Foto: archiv
Popisek: Radek Rozvoral, SPD

Povinností státu je udržet pro naše občany bezpečné prostředí a navrhovat a schvalovat taková zákonná opatření, která u nich zvyšují pocit bezpečí. Jedním z nich je i rozšíření institutu nutné obrany v trestním zákoníku, které navrhují poslanci hnutí SPD.

Hnutí SPD plní své sliby vycházející z programu hnutí, které dalo svým občanům. V rámci programového bodu, že zajistíme bezpečnou Českou republiku, předkládáme v Poslanecké sněmovně návrh na vydání zákona, kterým se mění zákon č. 40/2009 Sb., trestní zákoník. Ve Sněmovně je tento návrh veden pod číslem 591/0 a byl dne 12. září tohoto roku zaslán všem poslancům k prostudování. Konkrétně navrhujeme rozšíření paragrafu č. 29 Nutná obrana, spadajícího pod okolnosti vylučující protiprávnost činu, které jsou vymezeny ve třetí hlavě trestního zákoníku. V původním paragrafovém znění jsou v § 29 dva body a náš návrh spočívá v přidání bodu č. 3, který by měl tuto právní definici: (3) O nutnou obranu se naopak jedná, je-li obrana vedena vůči osobě, která neoprávněně vnikla do cizího obydlí za použití násilí nebo pohrůžky bezprostředního násilí nebo překoná-li překážku, jejímž účelem je zabránit vniknutí, pokud takové jednání může vyvolat u obránce oprávněnou obavu z ohrožení života či zdraví jeho nebo jiné přítomné osoby.“

Naše zdůvodnění je zcela jednoznačné. Platná právní úprava příliš limituje případy nutné obrany, kterou je naopak nutné posílit s ohledem na stále rostoucí agresivitu pachatelů zločinů. Jde zejména o porušování domovní svobody, kdy se pachatelé snaží násilně vniknout do obydlí či obdobných soukromých prostor bez ohledu na skutečnost, je-li v nich někdo přítomen. Nová úprava zakotvuje zásadu „Můj dům – můj hrad", která je součástí některých zahraničních úprav. Posiluje postavení a sebevědomí občana, který je napaden ve svém domě a hodlá se bránit, aby se pak nemusel obávat následného stíhání ze strany státních orgánů, když použil přiměřené nástroje proti pachateli, který bývá často ozbrojen. V takovém případě útočník na sebe bere riziko, že vyvolá-li odůvodněnou obavu z ohrožení majetku, zdraví či života oprávněné osoby, bude se napadený bránit, a to účinně, avšak bez případné sankce ze strany státu.

Radek Rozvoral

  • SPD
  • Člen předsednictva hnutí SPD. Předseda RK SPD STČK.
  • poslanec

Při našem společném návrhu jsme dbali, aby návrh zákona byl v souladu s ústavním pořádkem, se závazky České republiky vyplývajícími z mezinárodních smluv, jimiž je Česká republika vázána, a rovněž s právem Evropské unie. Navrhovaná právní úprava posiluje ochranu soukromí jednotlivce, jež bude oprávněn zvolit adekvátní prostředky pro ochranu svého zdraví a života stejně jako osob, které budou přítomny v obydlí. U občanů, konkrétně u seniorů a osob, kteří žijí v domácnosti sami, toto vědomí možné obrany v případě napadení posílí jejich pocit bezpečí.

Hnutí SPD předložilo tento návrh změny trestního zákoníku, spočívající v rozšíření paragrafového znění nutné obrany. Podepsali ho všichni poslanci za naše hnutí, kteří byli zvoleni občany do Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky. Návrh na změnu trestního zákoníku jsme zpracovali s cílem posílení bezpečnosti našich občanů. Pocit bezpečí pro každého občana a jeho rodinu je jedním ze základních atributů nezbytných pro spokojený život, naplněný poctivou prací, výchovou dětí, péčí o stárnoucí rodiče a pomocí potřebným spoluobčanům.

(převzato z Profilu)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Brázdil (ANO): Nechci, aby se vůbec v naší republice něco takového se prodávalo

18:09 Brázdil (ANO): Nechci, aby se vůbec v naší republice něco takového se prodávalo

Projev na 101. schůzi Poslanecké sněmovny k návrhu poslanců Zdenky Němečkové Crkvenjaš, Toma Philipp…