Rozvoral (SPD): Přímá demokracie a použití nových hlasovacích technologií

01.09.2017 11:29

Abychom řádně pochopili systém přímé demokracie, který již řadu let reprezentativně funguje ve Švýcarsku, je potřeba se s ním postupně seznámit. Po politickém systému a ekonomice v ČR následuje použití nových hlasovacích technologií v ČR.

Rozvoral (SPD): Přímá demokracie a použití nových hlasovacích technologií
Foto: archiv
Popisek: Radek Rozvoral, SPD

Rozsah a zajištění rovného a všeobecného výkonu volebního práva je znakem vyzrálosti státu, a proto by se i Česká republika měla snažit posunout směrem ke státům, které již zavedly alternativní metody hlasování. Momentálně je oprávněným voličům umožněno hlasovat pouze na základě hlasovacího lístku. Uvažovat by se však mělo i o dalších způsobech hlasování. V Českém prostředí se nejvíce nabízí korespondenční forma, která má potenciál posílit demokratičnost volebního procesu navýšením občanské účasti. Občané by tak měli právo hlasovat a tím ovlivnit chod veřejného života bez ohledu na to, kde se právě nacházejí.

Korespondenční způsob hlasování není jedinou diskutovanou alternativou vhodnou pro Českou republiku. Vzhledem k úspěšné aplikaci nových hlasovacích metod v řadě vyspělých demokracií se i v naší zemi vytvořil prostor k širší diskuzi o problematice elektronického hlasování. Samotní voliči jsou elektronickým volbám nakloněni a to zejména voliči mladší a prvovoliči.

Radek Rozvoral

  • SPD
  • Člen předsednictva hnutí SPD. Předseda RK SPD STČK.
  • poslanec

Internetové volby nemohou plně nahradit stávající volební systém, ale mohou napomoci ke snížení volebních nákladů, ke zvýšení přesnosti ve sčítání volebních lístků a ke zvýšení účasti voličů. Je pravdou, že oblast elektronizace procesů demokracie je citlivou záležitostí, která může mít přímý vliv na věrohodnost a důvěryhodnost reprezentantů jednotlivých politických stran a proto je tento proces jenom v počátečním stadiu.

Přímá demokracie je velké téma a žít se s ní budeme muset chtě nechtě naučit, jak u nás, tak v celé Evropě, jelikož ona jediná je východiskem z politicko-bruselské krize. Je jedním z nejdůležitějších politických témat, které prosazuje hnutí Svoboda a přímá demokracie – Tomio Okamura (SPD), jelikož dává možnost všem občanům vyjádřit svou vůli nad jakoukoli otázkou, přímo volit a odvolávat politiky a zaručuje vymahatelnou odpovědnost politiků či soudců. Tím se z ní stává nejspravedlivější a nejdemokratičtější politický systém.

(zdroj - použití nových hlasovacích technologií v České republice: FDFA Presence Switzerland)

(převzato z Profilu)

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

střelba na FF

Dobrý den, kdy bude ukončeno vyšetřování střelby na FF? Netrvá vyšetřování nějak dlouho? A druhá věc, co mě zajímá je, zda stát nějak odškodnil nebo odškodní rodiny obětí? Já netvrdím, že za to stát může, ale je to to nejmenší, co můžete udělat.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Sehnalová (SOCDEM): Dosud není území celé ČR leteckou záchrankou pokryto rovnoměrně

13:02 Sehnalová (SOCDEM): Dosud není území celé ČR leteckou záchrankou pokryto rovnoměrně

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k letecké záchrance.