Rozvoral (SPD): Přímá demokracie a pravda o švýcarské volební účasti

12.05.2017 13:03

Abychom řádně pochopili systém přímé demokracie, který již řadu let reprezentativně funguje ve Švýcarsku, je potřeba se s ním postupně seznámit. Po švýcarských lidových hlasování následuje pravda o švýcarské volební účasti.

Rozvoral (SPD): Přímá demokracie a pravda o švýcarské volební účasti
Foto: archiv
Popisek: Radek Rozvoral, SPD

Ve většině mezinárodních srovnání politické účasti obsazuje Švýcarsko spodní příčky žebříčků. Podobně jako v USA se federálních voleb účastní přibližně 50% švýcarských voličů, zatímco v jiných zemích – například v Rakousku – překračuje účast hranici 75%. To je však pouze jedna stránka švýcarské volební účasti. Vzhledem k tomu, že každý rok existuje spousta příležitostí vyjádřit svůj názor, většina švýcarských občanů se účastní hlasování pouze tehdy, pokud je daná problematika zajímá a pokud se cítí kompetentní o ní rozhodovat.

V jednom průzkumu se 87% švýcarských občanů vyjádřilo, že se účastní nejméně jednoho lidového hlasování ročně (52% se účastní nejméně sedmi z deseti, 33% se dokonce účastní všech hlasování). Znamená to, že více než osm z deseti švýcarských občanů volí nejméně jednou za rok. Díky tomu Švýcarsko v celosvětovém měřítku vykazuje jednu z nejvyšších politických účastí, neboť je mnoho zemí, kde se volby konají pouze jednou za dva, za čtyři nebo dokonce za pět let.

Švýcaři jsou obecně velmi spokojeni se způsobem, jakým v jejich zemi funguje demokracie, včetně těch, kteří z lidových hlasování vycházejí jako poražení. Na desetibodové stupnici udělují dvě třetiny občanů 7 nebo více bodů a pouze sedm procent lidí dává 0 až 3 body. V jiných vysoce rozvinutých evropských demokraciích, jako je například Německo, Francie nebo Spojené království, jsou respondenti se svojí demokracií mnohem méně spokojeni: 25% až 33% lidí uděluje 0 až 3 body a 24% až 37% uděluje 7 až 10 bodů.  

Přímá demokracie je velké téma a žít se s ní budeme muset chtě nechtě naučit, jak u nás, tak v celé Evropě, jelikož ona jediná je východiskem z politicko-bruselské krize. Je jedním z nejdůležitějších politických témat, které prosazuje hnutí Svoboda a přímá demokracie – Tomio Okamura (SPD), jelikož dává možnost všem občanům vyjádřit svou vůli nad jakoukoli otázkou, přímo volit a odvolávat politiky a zaručuje vymahatelnou odpovědnost politiků či soudců. Tím se z ní stává nejspravedlivější a nejdemokratičtější politický systém.

Zdroj pravda o volební švýcarské účasti: FDFA Presence Switzerland

Radek Rozvoral

  • SPD
  • Člen předsednictva hnutí SPD. Předseda RK SPD STČK.
  • poslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

Kdo může za migrační pakt?

Tvrdíte, že když vás budeme volit, tak nás zbavíte migrantů. Jak? Jak chcete problém řešit, navíc když teď EP schválil migrační pakt? Taky tvrdíte, že jeho schválení byla zrada od této vlády, tak co pak změníte evropské volby? A jak to tedy je? Může za schválení paktu vláda nebo politici v Bruselu?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vích (SPD): Milion chvilek pro demokracii a další novodobí neomarxisté hrozí

17:11 Vích (SPD): Milion chvilek pro demokracii a další novodobí neomarxisté hrozí

Přetahování se východu se západem v Evropě a jejím okolí provázejí četné barevné revoluce versus reg…