Rozvoral (SPD): Vláda přežila hlasování o nedůvěře, ČSSD se v očích občanů zcela znemožnila

26.11.2018 12:40

V pátek 23. listopadu 2018 proběhlo hlasování o vyslovení nedůvěry vládě. Jednání v Poslanecké sněmovně probíhalo celý den a výsledkem bylo, že nedůvěra vládě nebyla poslanci vyslovena.

Rozvoral (SPD): Vláda přežila hlasování o nedůvěře, ČSSD se v očích občanů zcela znemožnila
Foto: archiv
Popisek: Radek Rozvoral, SPD

Vláda tak zatím bude dále pokračovat i za účasti ministrů z ČSSD, a doufejme jen, že je to řešení pouze dočasné. 

Naše hnutí SPD bylo jedním z iniciátorů, kteří přišli s návrhem zařadit na program Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky jednání o vyslovení nedůvěry vládě. Na to má Poslanecká sněmovna právo, ale podmínkou je, aby tento návrh předložilo nejméně 50 poslanců. K vlastnímu přijetí je nutný souhlas nadpoloviční většiny všech poslanců, což je 101, kteří se vyjádří ústním prohlášením pro návrh o nedůvěře vládě. Sama Poslanecká sněmovna tedy může z vlastní iniciativy vyjádřit vládě nedůvěru. Tento proces je právně zakotven ve třetí hlavě Ústavy České republiky a vychází z principu, že je vláda v roli reprezentanta exekutivní moci politicky odpovědná Poslanecké sněmovně. Celkem návrh podpořilo 6 parlamentních stran – SPD a strany, které jsou v opozici. Naše hnutí SPD ale na rozdíl od všech ostatních opozičních stran mělo jiný důvod k hlasování o vyslovení nedůvěry vládě. Našim hlavním a jediným cílem tímto vyvolaným jednáním bylo vyměnit ve vládě ČSSD a nahradit jí programem SPD. Jednání probíhalo od ranních hodin a v rámci rozpravy vystoupili poslanci se svými projevy, viz např.:

  •      Babiš (ANO 2011): „Nikdy kvůli této pseudoaféře nehodlám ustoupit. Buďto mě odvolejte, nebo porazte ve svobodných volbách.“
  •      Faltýnek (ANO 2011): „Vyzvali jsme premiéra, aby dál bojoval.“
  •      Bělobrádek (KDU-ČSL): „Babiš zatáhl svou rodinu do konfliktu sám. Není pravda, že situace v ČR náš stát nepoškozuje.
  •      Okamura (SPD): „Je nutné ve vládě vyměnit ČSSD a nahradit jí programem SPD.“
  •      Bartoš (Piráti): „V čele vlády má stát morálně bezúhonný člověk.

Radek Rozvoral

  • SPD
  • Člen předsednictva hnutí SPD. Předseda RK SPD STČK.
  • poslanec

Krátce po 16. hodině předseda Poslanecké sněmovny Radek Vondráček zahájil proces hlasování. Hlasovalo se podle jmen na základě vylosování prvního (77. Adam Kalous) a další vyvolaní poslanci se přede všemi vyjádřili. Výrok rozhodnutí: „Poslanecká sněmovna vyslovuje vládě nedůvěru“ (pro návrh, proti návrhu, zdržel se). Celkem se vyslovilo pro 92 poslanců, proti bylo 90 poslanců, nikdo se nezdržel. Poslanci ČSSD (15) se nezúčastnili hlasování a zbaběle ze sálu odešli. Tak vlastně všem ukázali, co jsou za politickou stranu a jaký mají morální postoj, když jsou součástí vlády a nehlasují pro ni.

Naše hnutí SPD je dlouhodobě nespokojeno se současnou vládou, a to hlavně s účastí ČSSD v ní. Zcela nesouhlasíme s navyšováním neadresných sociálních dávek nepřizpůsobivým občanům, kteří se štítí práce, s podporou politických neziskových organizací a s nezájmem pomoci lidem v dluhových pastech. V žádném případě v této době nepodporujeme variantu rozpuštění Poslanecké sněmovny, protože máme dobrou alternaci pro naše občany, kterou je výměna ministrů z řad ČSSD a nahradit je programem SPD.

(převzato z Profilu)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mašek (ANO): My že podněcujeme protiukrajinské nálady? Tím, že chceme mír?

6:16 Mašek (ANO): My že podněcujeme protiukrajinské nálady? Tím, že chceme mír?

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu ke slovům prezidenta Pavla.