Rut (Žižkov nejen sobě): Hlasitý nesouhlas veřejnosti měl jednoznačný efekt, starostka obrátila

02.03.2015 16:04

Zásadní obrat na radnici Prahy 3. Developerský projekt na Parukářce má kvůli odporu veřejnosti červenou.

Rut (Žižkov nejen sobě): Hlasitý nesouhlas veřejnosti měl jednoznačný efekt, starostka obrátila
Foto: Žižkov (nejen) sobě
Popisek: Ondřej Rut, předseda klubu zastupitelů Žižkov (nejen) sobě

Vedení žižkovské radnice změnilo názor na zástavbu v okolí Parukářky. Po bouřlivé veřejné debatě minulý týden schválil výbor zastupitelstva pro územní rozvoj nesouhlasné stanovisko s developerským záměrem v těsném sousedství dětského hřiště na Parukářce. Starostka městské části Vladislava Hujová se navzdory předchozí vstřícnosti k projektu rozhodla stanovisko výboru respektovat.

Na debatu pořádanou žižkovskou radnicí 24. února dorazilo asi 150 občanů a občanek. Ze strany Žižkov (nejen) sobě i veřejnosti zazněly kritické hlasy k nadměrné hmotě a výšce chystané zástavby, která má vyrůst do výšky 15 metrů nad dětské hřiště na Parukářce. 

Výbor pro územní rozvoj schválil k záměru ve čtvrtek 26. února nesouhlasné stanovisko a požadavek, aby zástavba pozemku nepřevyšovala svažující se horizont kopce. Developer by tedy měl záměr v západní části snížit asi o 5 podlaží.

„Hlasitý nesouhlas veřejnosti měl jednoznačný efekt, starostka Vladislava Hujová obrátila a změnila dosavadní vstřícný postoj k záměru. V tiskové zprávě vydané radnicí se dokonce praví, že sama starostka na výboru navrhla požadavek na snížení zástavby. Ačkoli to není pravda, usnesení totiž přednesl předseda výboru Zábojník z ČSSD a návrh na jeho úpravy jsem dával jenom já, vidím v jednání paní starostky silný závazek, že radnice bude stanovisko výboru respektovat,“ konstatuje Ondřej Rut, předseda opozičního klubu zastupitelů Žižkov (nejen) sobě.

Radnice Prahy 3 má v rozhodování o umístění stavby v ruce důležitou kartu. Vlastní totiž 5m2 pozemku (parc. č. 1793/6 v k.ú. Žižkov), který developer ke stavbě nezbytně potřebuje k vybudování příjezdové cesty.

Na pozemcích dnes stojí objekt bývalých studií a zázemí Českého rozhlasu. Ten nemovitost prodal ve veřejné dražbě v roce 2013 společnosti WH Estate s.r.o., za kterou stojí izraelský podnikatel Joseph Vakrat. Chystaný developerský projekt byl jedním z hlavních důvodů vyhlášení místního referenda o pravidlech využití lokality Parukářka, které proběhlo z podnětu Koalice Parukářka a iniciativy místostarostů Žižkov (nejen) sobě společně s komunálními volbami. Kvůli nízké volební účasti nejsou výsledky referenda závazné, za ochranu Parukářky se však postavila naprostá většina hlasujících.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Žižkov nejen sobě

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Senátor Hraba: Pohlaví existují jen dvě. Nic jiného není pravda

22:12 Senátor Hraba: Pohlaví existují jen dvě. Nic jiného není pravda

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k výuce o genderu ve školách.