STAN: Bek a Gazdík představili ministru školství změny ve vzdělávání

30.08.2019 15:18

Poslanec a místopředseda STAN Petr Gazdík a senátor Mikuláš Bek se ve čtvrtek sešli s ministrem školství Robertem Plagou a představili mu svůj koncept „vzdělávání pro 21. století“.

STAN: Bek a Gazdík představili ministru školství změny ve vzdělávání
Foto: STAN
Popisek: STAN

„Takto se chceme postupně sejít a diskutovat se všemi, bez nichž by k žádným změnám nedošlo. Logicky jsme začali u ministra školství,“ vysvětluje senátor a bývalý rektor Masarykovy univerzity Mikuláš Bek.

“S ministrem školství Plagou jsme se shodli na potřebě modernizace českého školství a řadu myšlenek jsme také rovnou prodiskutovali. Věříme, že v lecčems mohou tyto myšlenky najít shodu se strategií vzdělávání do roku 2030, na které ministerstvo aktuálně pracuje,“ shrnul závěry schůzky s ministrem školství Petr Gazdík.

Oba autoři si jsou vědomi, že řada jejich nápadů vyvolá diskusi.

Podstatou změn je propustné a flexibilní školství, mj. „reálná střední škola“, na které by mohl student „pod jednou střechou“ absolvovat gymnaziální, odborné nebo profesní vzdělání a v průběhu studia přejít z jednoho směru na druhý. S tím souvisí myšlenka zrušit státní maturity nebo jednotné přijímací zkoušky, postupně škrtnout 9. ročník základní školy a naopak posílit vyšší profesní vzdělávání vznikem krajských polytechnik.

Postupně se Petr Gazdík a Mikuláš Bek hodlají setkat s odbornými pedagogickými svazy, zástupci hospodářské komory a dalších profesních organizací, ale i významnými kritiky změn ve školství.

Modernizace vzdělávání pro 21. století ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Síkela: MPO posílí inovace, v nové výzvě je připravena miliarda korun

8:05 Ministr Síkela: MPO posílí inovace, v nové výzvě je připravena miliarda korun

Ministerstvo průmyslu a obchodu vyhlásilo II. výzvu aktivity Inovace Operačního programu Technologie…