STAN: Frázemi a silou

25.12.2016 20:20

Nejasné a kosmetické rozpočtové změny podpořené nekorektním a účelovým rušením účasti kraje ve sdružení Císařských lázní. Tak by se dalo shrnout šetření představené koalicí na 1. řádném jednání zastupitelstva Karlovarského kraje.

STAN: Frázemi a silou
Foto: Redakce
Popisek: Starostové a nezávislí

Při hlasování o dozorčích radách se dále jasně ukázalo, že současná koalice se opírá také o hlasy KSČM. Například návrh na odvolání Petra Kulhánka z dozorčí rady Karlovarské krajské nemocnice a doplnění zástupcem navrženým KSČM totiž schválily hlasy koalice a komunistů. Obdobný obraz nabídlo celé jednání zastupitelstva. V případě Císařských lázní totiž koalice svým hlasováním šmahem zničila tři roky budovanou spolupráci mezi Karlovými Vary a krajem.

Krajská koalice (ANO+ODS+HNHRM+Piráti+SPO-SPD s podporou KSČM) předložila značně upravený rozpočet. Deklarovaný záměr narychlo snižovat údajně nepřijatelný původně sestavený rozpočet vyústil v populistické škrty za cca 300 milionů korun. Jednou ze zásadních změn bylo právě nepodpoření projektu Císařských lázní a technické přesuny prostředků mezi fondy. Původně deklarovaný koaliční tlak na úspory a rychlé škrty tak nepřinese takřka žádné výsledky. „Krajská koalice pouze použila původně sestavený rozpočet, s velkým mediálním ruchem sdělila, jak bylo všechno špatně, provedla populistické škrty, mezi nimi i finance na připravovaný projekt Císařských lázní a v tichosti pak schválila rozpočet v téměř původní podobě. To pokládám za nefér politickou hru,“ dodala Jitka Pokorná, krajská předsedkyně STAN a starostka Nové Role.

Zcela zásadní je pak způsob, jakým byl rozpočet zveřejněn. Na zastupitelstvu se totiž projednával jiný rozpočet, než který byl původně na úřední desce vyvěšen; jak vysvětluje Jan Horník, krajský zastupitel, senátor a starosta Božího Daru: "Schvalovaný rozpočet kraje má být zveřejněný a k dispozici občanům právě proto, aby se s ním mohli seznámit a případně zareagovat, ať již osobně, nebo skrze svého zastupitele. To se bohužel nestalo a občané kraje tak vlastně byli zkráceni na svých právech se k rozpočtu vyjádřit. Takový přístup pokládáme za nepřijatelný a budeme ho dále řešit, jak už jsme zmínili na jednání krajského zastupitelstva."

Krajská rada neočekávaně rozšířila program jednání o ukončení členství kraje v zájmovém sdružení právnických osob Císařské lázně. Petr Kulhánek, krajský zastupitel a primátor Karlových Varů hodnotí: "Pokládám dnešní jednání zastupitelstva za zcela účelové. Projednávat zásadní investici do Císařských lázní, na základě podkladů předložených až na zastupitelstvu, a v podstatě bez přítomnosti zástupců Karlových Varů je nešťastné a zbrklé. Naštěstí jsme jednání městského zastupitelstva konaného v ten samý den stihli v rozumném čase a dorazili tak v půl páté, kdy krajské zastupitelstvo jednalo již přes šest hodin a mohli se tak alespoň vyjádřit k problematice Císařských lázní. Mám pocit, že nás však nikdo neposlouchal."

"Obnovu Císařských lázní připravuje společně město a kraj již mnoho let. Do dnešního dne nepřišel jediný podnět od kraje, že by s projektem nesouhlasil. Fakt, že Karlovarský kraj chce vystoupit ze sdružení právnických osob Císařské lázně se dozvídáme přes SMS od kolegů. Takto se v roce 2016 v civilizovaném státě k politice nepřistupuje,“ uzavírá Jiří Klsák, krajský zastupitel a náměstek primátora Karlových Varů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Babiš (ANO): Kvóty jsme zrušili, a to, co vy jste navrhli a prosadili, jsme odmítli, opakovaně

16:05 Babiš (ANO): Kvóty jsme zrušili, a to, co vy jste navrhli a prosadili, jsme odmítli, opakovaně

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu.