STAN: Je zdravotnictví prioritou Plzeňského kraje?

08.10.2014 11:20

Je zdravotní péče v nemocnicích řízených Plzeňským krajem vždy na dostatečné úrovni? Události kolem Klatovské nemocnice naznačují možný opak.

STAN: Je zdravotnictví prioritou Plzeňského kraje?
Foto: Redakce
Popisek: Starostové a nezávislí

Klub zastupitelů TOP 09 a Starostů pro Plzeňský kraj je vážně znepokojen situací ve zdravotnictví Plzeňského kraje. Vyzývá proto vedení kraje, aby se začalo vážně zabývat situací v krajských nemocnicích, zejména v Klatovské nemocnici.

Krajské nemocnice se dlouhodobě potýkají se ztrátou, která v letošním roce přesáhla 300 milionů Kč. Největší ztrátu utrpěla nová Klatovská nemocnice. Ztráta nemocnice vznikla zčásti i tím, že vedení zdravotnictví v kraji nebylo schopno domluvit se zdravotními pojišťovnami navýšení výkonů po otevření nových pavilonů.

Přestože je Klatovská nemocnice moderně vybavená a má všechny předpoklady ke kvalitní práci, objevují se bohužel znepokojivé zprávy o kvalitě lékařské péče. V tisku byl zveřejněn případ psychicky nemocného lékaře, který v Klatovské nemocnici trápil dětské pacienty nevhodnými zákroky. Následky těchto zákroků byly následně řešeny ve Fakultní nemocnici v Plzni. Primář J.H. působil v nemocnici řadu měsíců, své zákroky prováděl opakovaně, přesto vedení nemocnice dlouho nevyvodilo z těchto událostí žádný závěr. Podle některých zveřejněných svědectví dokonce management nemocnice primáře protěžoval a donutil k odchodu jiné zdravotní pracovníky, kteří jeho jednání kritizovali. Tímto způsobem měla Klatovská nemocnice např. přijít o lékařský tým gynekologického oddělení. Pokud jsou tyto informace pravdivé, jedná se jednoznačně o selhání vedení nemocnice.

Ukazuje se, že vedení kraje bude muset věnovat zdravotnictví větší péči. Rozhodně je neudržitelné, aby bylo krajské zdravotnictví řízeno na vedlejší úvazek nově jmenovaným ředitelem Fakultní nemocnice v Plzni, jak na to náš klub poukazoval na posledním zasedání krajského zastupitelstva. Kraj měl údajně v minulých dnech oznámit, že radní pro zdravotnictví na tuto funkci rezignoval. Kdo tedy vlastně zdravotnictví Plzeňského kraje v této nelehké situaci řídí?

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: STAN

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Farhan (ANO): Ten zákon provází neskutečný chaos

21:10 Farhan (ANO): Ten zákon provází neskutečný chaos

Projev na 101. schůzi Poslanecké sněmovny k návrhu poslanců Zdenky Němečkové Crkvenjaš, Toma Philipp…