STAN: Obce schválení rozpočtů teprve čeká, o financích však mají jasno

05.01.2015 19:06

Nejedna obec vstoupila do Nového roku bez schváleného rozpočtu na rok 2015. Rozpočty zde budou schvalovány v prvních měsících nastoupivšího roku, přesto již nyní mají starostové a zastupitelé těchto obcí o příjmech a výdajích jasno.

STAN: Obce schválení rozpočtů teprve čeká, o financích však mají jasno
Foto: Redakce
Popisek: Starostové a nezávislí

Taková je situace například v obci Pržno. „Rozpočet schválen nebyl, máme schváleno provizorium,“ konstatoval starosta obce Petr Blokša. Nejvýznamnějšími plánovanými investicemi v tomto roce jsou dokončení výstavby chodníků a rekonstrukce obecního objektu – bývalé mateřské školy.

Z budovy bývalé školky má vzniknout nové centrum občanské vybavenosti, zahrnující zdravotní středisko, úřad, klubovny, knihovnu a další služby. Investice je z cca 59 procent hrazena z rozpočtu obce, zbývající část je pokryta z dotace z ROP. Obec současně čerpá úvěr na desetileté období. „Jednoznačně nejdůležitější je zdárné dokončení projektů v daném termínu, tedy na jaře 2015. Rozpočet proto bude zohledňovat zejména financování zmíněných akcí, ale také dalších aktivit obce,“ dodal Petr Blokša.

Bez schváleného obecního rozpočtu vstoupila do roku 2015 také obec Štěpánkovice. „Pro naší obec pracuji již třináct roků a celou dobu schvalujeme rozpočet na rozhraní ledna a února konkrétního roku. Zatím jsme s tím neměli problémy,“ konstatoval starosta Bernard Halfar s tím, že nejdůležitější investicí bude dokončení rekonstrukce ulice Jasanové, což je hlavní místní komunikace v obci.

Každoročně začínají s rozpočtovým provizoriem také v Třemešné. „Rozpočet schvalujeme až v březnu. Jsou známy veškeré podklady z předchozího roku a je na čem stavět,“ vysvětlil starosta obce Rostislav Kocián. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: STAN

Ing. Vojtěch Munzar byl položen dotaz

Zisk

Tvrdíte, že na zisku není nic špatného. Neprotiřečíte si? Protože byla to vaše vláda, která zavedla daň z mimořádných zisků. Naopak jsem si nevšiml, že byste nějak zásadně odstranili všudypřítomnou byrokracii, což jste před volbami slibovali. A další dotaz. Existuje podle vás nějaká hranice, kdy je ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vích (SPD): Oslavy konce 2. světové války nejsou jenom Slavnosti svobody v Plzni

8:06 Vích (SPD): Oslavy konce 2. světové války nejsou jenom Slavnosti svobody v Plzni

V těchto květnových dnech si opět připomínáme konec 2. světové války v Evropě a definitivní porážku …