STAN navyšuje prostředky na rozvoj infrastruktury, vzdělávání či boj se suchem

26.11.2019 14:21

Jedním z nejočekávanějších témat 39. schůze Poslanecké sněmovny bude projednávání druhého čtení návrhu státního rozpočtu pro rok 2020. V něm se bude diskutovat nad jednotlivými pozměňovacími návrhy, kterými se přesouvají finanční prostředky napříč kapitolami.

STAN navyšuje prostředky na rozvoj infrastruktury, vzdělávání či boj se suchem
Foto: STAN
Popisek: STAN

„V rámci státního rozpočtu budeme prosazovat naše dlouhodobé priority – Rozvoj a dostupnost vzdělávání, ochranu kulturních památek, modernizaci dopravní infrastruktury a občanské vybavenosti nebo boj proti suchu. Ačkoli se jedná o reálné problémy naší země, tak v těchto oblastech má současný návrh státního rozpočtu rezervy a z toho důvodu budeme prosazovat navýšení prostředků do těchto kapitol. Nezapomínáme však ani na kapitoly, které nejsou pro vládu prioritou, jako např. podpora výstavby a opravy místních komunikací, navýšení kapacit mateřských škol, protidrogová prevence nebo podpora skautů a horské služby,“ představuje rozpočet poslankyně Věra Kovářová.

Více o jednotlivých pozměňovacích návrzích naleznete zde.

Vláda dlouhodobě blokuje projednávání opozičních návrhů. Hnutí STAN bude proto prosazovat zařazení 2 bodů na program aktuálního jednání Sněmovny.

„Příkopy v naší společnosti se prohlubují. Ekonomické i sociální rozdíly mezi centrem a regiony se zvyšují. Stále více studií upozorňuje, že to může být do budoucna zásadní problém. Mezi Prahou a Karlovarským krajem jsou trojnásobné rozdíly v počtu vysokoškoláků, podobný rozdíl je i v HDP a zároveň se snižuje dostupnost služeb na venkově. My jsme před třinácti měsíci předložili jediný skutečný návrh, s cílem zamezit trendu zvyšujících se rozdílů. Od té doby stále nebyl zařazen na program, proto chceme zařadit nyní a konečně otevřít diskuzi o této problematice,“ říká předseda poslaneckého klubu Jan Farský.

Druhým návrhem je zákon o vnitrozemské plavbě, který zamezuje splavnění Berounky. Zákon již jednou Sněmovnou prošel, ale po vrácení Senátem byl zamítnut, protože byl součástí návrhu, zabývajícím se mírou alkoholu cyklistů a vodáků.

„Na čtvrtek se nám podařilo zařadit návrh zákona o vnitrozemské plavbě, po kterém už téměř pět let volají starostové i obyvatelé z okolí Berounky. Cílem našeho návrhu je zachování krajiny podél řeky a přírodního dědictví nad možností splavnit řeku pro větší lodě, jejíž přínos není adekvátní, vzhledem k tomu, jakou škodu by mohl napáchat v krajině,“ upozorňuje autorka návrhu Jana Krutáková.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

Byl byste pro, aby měli cyklisti SPZ?

Cyklisti jsou všude a dost často bohužel nedbají pravidel silničního provozu. Už víckrát se mi ale stalo, že udělali nějaký přestupek a vlastně jim to projde, protože je nemáte jak identifikovat, i když je třeba natočíte nebo je zachytí nějaká kamera. Neměli by mít na kole něco, podle čeho půjdou id...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pastuchová (ANO): Zvýší se riziko vzniku korupčního prostředí

17:04 Pastuchová (ANO): Zvýší se riziko vzniku korupčního prostředí

Projev na 101. schůzi Poslanecké sněmovny k návrhu poslanců Zdenky Němečkové Crkvenjaš, Toma Philipp…