STAN stojí za Petrem Michálkem. A vyzývá k ukončení kampaně proti jeho osobě

27.10.2018 15:17

Hnutí Starostové a nezávislí Zlín vyjadřuje veřejnou podporu Petru Michálkovi, řediteli Městského divadla Zlín a budoucímu zastupiteli města Zlína. Zároveň vyzývá politické sdružení Rozhýbejme Zlín, aby ukončilo dehonestační kampaň, kterou proti Petru Michálkovi vede.

STAN stojí za Petrem Michálkem. A vyzývá k ukončení kampaně proti jeho osobě
Foto: STAN
Popisek: STAN

„To, co zveřejňuje sdružení Rozhýbejme Zlín o Petru Michálkovi na sociálních sítích, je za hranou slušnosti. Zastupitel musí jednat a vystupovat na základě svého nejlepšího vědomí a svědomí a na své politické názory má plné právo,“ prohlásil předseda hnutí STAN Petr Gazdík.

Nevybíravé verbální útoky odstartovala odmítavá reakce Petr Michálka na zamýšlenou spolupráci STAN se sdružením Rozhýbejme Zlín v rámci koalice, která by měla vést v příštích čtyřech letech město Zlín. Petr Michálek se zejména vymezil proti nejznámější tváři Rozhýbejme Zlín Ivo Valentovi, který mimo jiné podniká v oblasti hazardu.

Vyjádření Petra Michálka vyvolalo i odmítavé reakce vůči samotnému hnutí STAN, kterému část veřejnosti možnou spolupráci s Rozhýbejme Zlín vyčítala.

Ke koaliční spolupráci STAN a Rozhýbejme Zlín nakonec nedojde. Ve vedení města budou Starostové a nezávislí spolupracovat s ANO 2011, KDU-ČSL, ODS a Piráty. Rozhýbejme Zlín míří do opozice.

Petr Michálek se rozhodl prostřednictvím tohoto tiskového sdělení odpovědět na tři základní tvrzení, které se v kampani Rozhýbejme Zlín vůči jeho osobě opakovaně objevují.

1.) Michálek v novinách lhal, když řekl: “O tom, že se vedení hnutí STAN a ANO rozhodlo jít do koaliční spolupráce se sdružením Rozhýbejme Zlín, jsem se dozvěděl ve čtvrtek ráno z médií.”

Ano, tato věta v neautorizovaném rozhovoru vyšla, přestože jsem ji nikdy takto neřekl. Došlo k nedorozumění, které jsme si s redaktorkou vysvětlili. Ve skutečnosti jsem mluvil o tom, že jsem svým prohlášením reagoval na tiskovou zprávu, kterou jsem si přečetl až ve čtvrtek ráno z médií. Naštěstí je celý rozhovor natočen. Za nedorozumění mohou vždycky dva, proto se omlouvám. Nelogičnost této věty ale podle mne plyne i tak z celého rozhovoru: jak bych mohl své kolegy přesvědčovat o tom, abychom se sdružením pana Valenty nespolupracovali, když bych o této spolupráci nevěděl?

2.) Michálek je pokrytec. Bere od Synotu peníze a teď svého chlebodárce kádruje.

Ano, Nadace firmy Synot sponzorovala Městské divadlo Zlín. Je to mnoho let veřejná informace, Synot měl tehdy všude loga, je to zmíněno v řadě mých rozhovorů, děkuji firmě ve výroční zprávě, atd. Jsem ředitel příspěvkové organizace a mou hlavní povinností je udělat maximum pro co největší soběstačnost zlínského divadla.

Žádal jsem o peníze z Nadace, kam pan Valenta ze zákona musel odvádět část svých zisků, a to s vědomím, že ten, kdo dostane tento dar, neztrácí právo na to vyjadřovat se k politickému angažmá pana Valenty.

3.) Michálek vůbec nemá kandidovat, je ve střetu zájmů.

Zákon č. 159/2006 Sb. umožňuje ředitelům příspěvkových (či městem zřízených) organizací být současně v zastupitelstvu. Koneckonců nejsem první (ani ve Zlíně) a jistě ne poslední. Při projednávání jakéhokoli návrhu, který se bude týkat divadla, všechny zastupitele v duchu tohoto zákony na svůj střet zájmů upozorním a navíc se nad rámec povinnosti zdržím hlasování.

Mé angažmá v zastupitelstvu nesmí za žádných okolností znamenat snížení přísnosti kontroly s nakládáním veřejných prostředků.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Senátor Hraba: Pohlaví existují jen dvě. Nic jiného není pravda

22:12 Senátor Hraba: Pohlaví existují jen dvě. Nic jiného není pravda

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k výuce o genderu ve školách.