SZ: Hospodaření dopravního podniku je po dvou letech vlády TOP09 stále černou dírou

13.11.2013 15:15

4 miliardy korun je částka, o kterou přijde hlavní město Praha a její obyvatelé. Ministerstvo dopravy muselo z důvodu chyb dopravního podniku snížit možnost čerpání dotací z evropských fondů.

SZ: Hospodaření dopravního podniku je po dvou letech vlády TOP09 stále černou dírou
Foto: zeleni.cz
Popisek: Logo Strany zelených

Za stavbu prodloužení metra trasy A do Motola bude muset Praha zaplatit ze svého rozpočtu více než se očekávalo. Vedení města i přes opakované proklamace není schopno zajistit účelné hospodaření s svěřenými prostředky obyvatel Prahy.

"Vše se točí kolem servisní společnosti IDS, která má připravovat a dohlížet na hladký průběh stavebních prací. Její opakované chyby v různých projektech se však město snaží neustále skrývat. Vazby mezi touto společností a členy Rady hlavního města Prahy z TOP09 jsou však veřejné známé. Místo, aby vedení města tyto vazby zpřetrhalo, snaží se naopak zbavovat lidí, kteří na chyby upozorňují. Z dopravního podniku musel proto odejít šéf auditorů Lukáš Wagenknecht, který má nejen zkušenosti v oblasti čerpání evropských fondů, ale je uznávaným odborníkem v oblasti auditu," upozorňuje Petr Štěpánek, předseda pražských zelených.

"Zelení nabízejí řešení v podobě posílení Výboru pro audit, který dopravní podnik zřizuje ze zákona, ale v současné době je ponížen na orgán bez možnosti korigovat špatné hospodaření podniku. Posílení nezávislosti vnitřního auditu je základní podmínkou k narovnání současného neblahého stavu, kdy dopravní podnik není schopen vypisovat výběrová řízení bez porušení právních předpisů České republiky," doplňuje stínový radní pro dopravu Ondřej Rut.

"Z tohoto důvodu požadujeme odejmout dopravnímu podniku jako samostatné akciové společnosti investice do infrastruktury města a převést je přímo na město nebo jeho příspěvkovou instituci TSK. Investiční politika pak bude pod přímým dohledem magistrátu a volených orgánů města," uzavírá Petr Vilgus, člen stínové rady hl. m. Prahy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Zeleni.cz

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pastuchová (ANO): Zvýší se riziko vzniku korupčního prostředí

17:04 Pastuchová (ANO): Zvýší se riziko vzniku korupčního prostředí

Projev na 101. schůzi Poslanecké sněmovny k návrhu poslanců Zdenky Němečkové Crkvenjaš, Toma Philipp…