SZ: Podporujeme Den Tibetu, vláda musí zohledňovat lidská práva

10.03.2014 14:55

I letos zelení na desítkách radnic, veřejných i soukromých místech vyvěsí tibetské vlajky, jakožto symbol solidarity s tibetským lidem. Zelení se tak již tradičně připojují k celosvětové akci, jejímž cílem je upozornit na systematické porušování lidských práv v Tibetu. Strana zelených vyzývá vládu, aby ochrana lidských práv byla zohledňována při prosazování hospodářských zájmů ČR.

SZ:  Podporujeme Den Tibetu, vláda musí zohledňovat lidská práva
Foto: archiv
Popisek: Tibetská vlajka

Strana zelených považuje za důležité, aby ČR nadále důsledně podporovala obranu lidských práv ve světě, a varuje před tím, aby si nová koaliční vláda neosvojovala rétoriku Nečasovy vlády a nestavěla lidská práva ve světě na druhou kolej kvůli údajným zájmům exportu a byznysu. Zelení jsou přesvědčeni, že dodržování lidských práv je nejdůležitějším aspektem svobodného státu a právě proto by mělo být klíčové pro zahraniční politiku ČR i Evropské unie.

Mezi 599 obcemi, které se letos do akce Vlajka pro Tibet zapojují, jsou také radnice měst a obcí vedené politiky Strany zelených jako je Opava, Brno-Nový Lískovec a Brno-Jundrov, Praha 2 a 3, Havlíčkův Brod, Boršice, ale i Turnov, Chotěboř, Nepomuk, Újezd nad Lesy a desítky dalších, kde mají zelení své zastupitele.

„Boj za svobodný Tibet vnímáme jako symbol boje za ochranu lidských práv, kterou považujeme za klíčovou pro existenci demokracie a zajištění mírového uspořádání ve světě. Jak vidíme například v posledních dnech na Ukrajině, ani dnes ještě bohužel nejde o samozřejmost. Prosazování lidských práv ve světě chápeme jako nejlepší tradici české zahraniční politiky, ve které by měla vláda Bohuslava Sobotky pokračovat. Vláda nesmí na ochranu lidských práv nazírat jako na překážku prosazování hospodářských zájmů, což v případě některých ministrů hrozí. České zahraniční hospodářské zájmy je podle zelených možné udržitelně prosazovat pouze ruku v ruce s obranou lidských práv a svobod,“ uvádí Ondřej Liška, předseda strany.

V roce 2013 a počátkem roku 2014 pokračovalo zatýkání tibetských duchovních a represe okupační moci zasáhla i tibetské umělce, podnikatele, politické aktivisty, studenty a téměř všechny, kteří se pokusili vyjádřit nesouhlas veřejně.

„I přes každoroční protesty v mnoha částech světa, ukázal nedávný postup čínských okupačních úřadů, že Čína nestrpí v Tibetu tibetské náboženství ani kulturu a systematicky pracuje na zničení tibetského národa,“ uvádí Bronislav Tomek, vedoucí odborné sekce zelených pro lidská práva.

Strana zelených si každoročně 10. března připomíná začátek násilně potlačeného Tibetského národního povstání v roce 1959, během něhož Čína připravila o život desítky tisíc většinou neozbrojených Tibeťanů, kteří se marně pokusili obnovit nezávislost Tibetu ztracenou o deset let dříve.

Jan Žáček
tiskový mluvčí zelených

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Zeleni.cz

MUDr. Ladislav Václavec byl položen dotaz

Zdraví máme jen jedno

Pane senátore, hlasoval jste pro senátní novelu zaměstnávání zahraničních zubařů u nás. Tito studenti medicíny, možná lékaři mají pracovat pod dohledem českého l=kaře, který asi podle vás nemá co na práci a tak bude dohlížet. Bez řádně ukončené zkoušky z českého jazyka a slevovat z náročnosti aproba...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Schillerová (ANO): Předložená korespondenční volba ohrozí důvěru a připraví ČR o demokratickou jistotu

10:21 Schillerová (ANO): Předložená korespondenční volba ohrozí důvěru a připraví ČR o demokratickou jistotu

Projev na 102. mimořádné schůzi Poslanecké sněmovny 10. května 2024 k zákonu o korespondenční volbě