Schwarz (KDU-ČSL): Nejlepší cestou, jak měnit obec k lepšímu, je dát prostor aktivním občanům

24.06.2018 17:30

V Praze 2 vznikla Dvojka sobě, koalici tvoří KDU-ČSL, ČSSD, Strana zelených a nezávislí kandidáti.

Schwarz (KDU-ČSL): Nejlepší cestou, jak měnit obec k lepšímu, je dát prostor aktivním občanům
Foto: TOP 09
Popisek: Otto Schwarz

V podzimních komunálních volbách bude v Praze 2 kandidovat nové volební uskupení Dvojka sobě – koalice KDU-ČSL, Strany zelených, ČSSD a nezávislých kandidátů. „Dvojka sobě spojuje aktivní lidi z naší městské části, jimž není lhostejný její osud. Jsou mezi námi nejen reprezentanti politických stran, členové Zastupitelstva Prahy 2, ale i občané, kteří se angažují v různých místních sdruženích či iniciativách. Klademe si za cíl, aby se Praha 2 v příštích letech stala moderním, přátelským, zdravým a bezpečným místem pro život,” představuje nový volební subjekt Jan Hruška (Strana zelených), lídr kandidátky Dvojka sobě.

Jaké jsou programové priority volebního uskupení Dvojka sobě? Dostupné bydlení, kvalitní správa obecního majetku, zklidnění dopravy, přednostní parkování pro rezidenty, více zeleně v ulicích, zvýšení kapacity sportovišť, kvalitní školní jídelny a také důsledná kontrola dodržování povolených hladin hluku a nočního klidu. “Nejlepší cestou, jak měnit obec k lepšímu, je dát prostor aktivním občanům podílet se na řešení problémů, které je trápí v jejich lokalitě. A vést i veřejnou diskuzi, jak využít finanční prostředky získané z prodeje obecních domů a bytů v rámci tzv. privatizace. Tohle by mělo být principem samosprávné demokracie v pravém slova smyslu,” doplňuje Otto Schwarz (KDU-ČSL), druhý na kandidátce Dvojka sobě.

Současné vedení radnice kupříkladu zcela ignorovalo nesouhlas místních obyvatel s masivní zástavbou kolem historicky cenné roubenky v okolí Nuselských schodů a rozhodlo se upřednostnit zájmy developera. „Stávající vládnoucí koalice se do povědomí občanů Prahy 2 před dvěma lety také zapsala likvidací komunitní zahrady Smetanka. Od té doby se na místě, kde radní slíbili vybudovat sportoviště, pouze válejí injekční stříkačky. I tohle byla typická ukázka arogance moci vůči skupině sousedů-občanů Prahy 2,“ uvádí Michal Tobrman (ČSSD), třetí na kandidátce Dvojka sobě.

Nové volební uskupení chce naopak komunitní projekty podporovat. Zahrada tohoto typu může vzniknout v Riegrových sadech a podobná místa k setkávání sousedů i v dalších parcích. Jednou z hlavních priorit projektu Dvojka sobě je dostupné bydlení. Dá se ještě zastavit vylidňování centra, tedy i Prahy 2? „Není za pět, ale za minutu dvanáct,” upozorňuje nezávislý kandidát Petr Hejna, „Dvojka potřebuje koncepci obecního bydlení, která starousedlíkům umožní zůstat v případě, že se zvýší náklady na bydlení a hrozilo by jim vystěhování, pomůže nejohroženějším skupinám, osamělým seniorům, rodinám s malými dětmi. K tomu je třeba využít všechny volné obecní byty, které nyní v mnoha případech zůstávají nesmyslně prázdné.”

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blaha (ODS): Další důkaz, že Rusku se nepříčí absolutně nic

16:05 Blaha (ODS): Další důkaz, že Rusku se nepříčí absolutně nic