Schwarzenberg (TOP 09): Nečitelná zahraniční politika ohrožuje zájmy naší země

06.01.2015 17:01

Roční působení vlády nedává jednoznačnou odpověď na zásadní otázku, zda „chceme Východ nebo Západ?“ Česká zahraniční politika vlády ČSSD, ANO 2011 a KDU-ČSL prakticky neexistuje.

Schwarzenberg (TOP 09): Nečitelná zahraniční politika ohrožuje zájmy naší země
Foto: Hans Štembera
Popisek: Karel Schwarzenberg

Dokazuje to nejenom neschopnost ministra zahraničních věcí vypořádat se názorově s vlastním prvním náměstkem, který neváhal označit dosavadní přístup k otázce lidských práv za chybný a špatný. Tím zavrhuje odkaz Václava Havla a Jiřího Dienstbiera, kteří tvořili naši zahraniční politiku po roce 1989.

„Naši kritiku pokládáme za alarmující a oprávněnou. Nechceme však, aby vyzněla samoúčelně. Ochotně budeme podporovat zahraniční politiku vlády, pokud bude pokračovat v prioritách zahraniční politiky vlád, které posledních 25 let určovaly směr naší zahraniční politiky - ať je to důsledný boj za lidská práva, vstup do EU či do NATO,“ komentoval situaci Karel Schwarzenberg.

„Výsledkem této naší nečitelnosti je fakt, že přestáváme být našimi spojenci bráni vážně, a ti proto přestávají mít důvod pozitivně reagovat na naše národní zájmy v celé šíři otázek bezpečnostních či hospodářských,“ zdůvodnil zájem TOP 09 o problematiku místopředseda Marek Ženíšek.

Předsednictvo TOP 09 dnes pověřilo předsedu strany a předsedu Zahraničního výboru PSP ČR Karla Schwarzenberga, aby vyzval předsedu ČSSD a předsedu vlády Bohuslava Sobotku k jednání vrcholných reprezentací obou dvou politických stran. Jako nejsilnější opoziční strana chceme společně s nejsilnější vládní stranou hledat a najít shodu v prioritách české zahraniční politiky.

Za předsednictvo TOP 09 Karel Schwarzenberg

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Karel Schwarzenberg

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kolář (TOP 09): U nás žijící bojeschopné Ukrajince musíme „motivovat“ k návratu do vlasti

16:05 Kolář (TOP 09): U nás žijící bojeschopné Ukrajince musíme „motivovat“ k návratu do vlasti

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k politice návratů u nás žijících Ukrajinců v branném…