Sdružení Mostečané Mostu: Prosadil si vše, co potřeboval a potom se mu už nechtělo vracet z prohřáté Francie

10.04.2016 17:16

Stanovisko Sdružení Mostečané Mostu (SMM) k aktuální situaci na mostecké politické scéně - odstoupení podnikatele Jiřího Zelenky z městské rady a vzdání se mandátu zastupitele:

Sdružení Mostečané Mostu: Prosadil si vše, co potřeboval a potom se mu už nechtělo vracet z prohřáté Francie
Foto: Lucie Bartoš
Popisek: Most

ZELENKA OPĚT OPOUŠTÍ „SVÉ DÍTĚ“

A je to tady zase. Zelenka opět skončil. Poprvé to udělal v roce 2009. Jak tehdy napsal v rezignačním dopisu: „…po zralé úvaze jsem se rozhodl vzdát funkce člena rady…“ a dodal, jak je mu vše líto, že Sdružení Mostečané Mostu (SMM) „považuje za své dítě“, ale nemůže si pomoci, protože „se většinově zdržuje ve Francii“ a tak „s lítostí, ale pro dobrou věc“ abdikoval. Pravý důvod byl ale všem jeho kolegům jasný. Prosadil si vše, co potřeboval (např. odkupy nemovitostí) a potom se mu už nechtělo vracet z prohřáté Francie do chladného Česka, kde ho čekala jenom práce. Hlavní důvod ale byl ten, že vedení SMM Zelenku prostě neposlouchalo a nenechalo ho dělat všechny jeho vymyšlené „levárny“ (propouštění lidí, obsazování postů jeho kamarády, změny územního plánu atd.).

ZPÁTKY DO DEVADESÁTÝCH LET

Nyní odstoupil znovu. Prostě již dosáhl všeho, co si naplánoval. Povedlo se mu vrátit Most zpátky do 90. let minulého století. Průhlednost výběrových řízení? Zapomeňte. Opět se začaly zadávat zakázky prakticky z ruky, opět ovládají investice města staré známé Občanská Demokratická Stavební a Česká Strana Stavebních Dělníků. To už tady ale přece bylo a tím hlavním křiklounem proti těmto praktikám byl – světe div se! – právě Zelenka. Že by zapomněl? A tak je to zase o tom, že u každé připravované stavební akce se čeká, který z radních ji asi vyhraje. Středobodem současných „příprav“ je přestavba bloku 60 na speciální pečovatelský dům. A tak se nechme překvapit, která ze stavebních společností navázaných na dva radní vlastně akci vyhraje a zda akce bude za plánovaných zhruba 30 milionů, anebo vysněných 50 milionů. Transparentnost radnice, jak jí nastavilo předchozí osmileté vládnutí Mostečanů, je prostě pryč. Zelenka si prosadil snížení daně z nemovitosti (poslední možný den, aby to platilo již od roku 2016) – ne pro občany města Mostu, ale pouze pro podnikatele. Zelenka si prosadil zdražení parkování na všech úrovních ve městě, protože o jeho parkovací „domy“ neměl nikdo zájem. Zelenka si prosadil, že právním zástupcem města je bez výběrového řízení firma, která zastupuje i jeho samotného a zastupuje i jeho politický subjekt. Jsou ale i okatější dopady Zelenkovo vedení radnice. Koukněte se třeba, jak se výrazně zhoršil úklid města. Nové vedení technických služeb má totiž hlavní zájem na tom, jak práce, které dřív prováděli kmenoví zaměstnanci technických služeb, zadávat externím firmám, které ale již zdaleka nedělají tak kvalitní práci. Systém motivací řadových zaměstnanců v technických službách byl pokřiven tak, že pracovníci přišli až o několik tisíc korun a myšlenka o pracovnících, kteří jsou hrdí na svou práci pro město a jsou za to také odměňováni, vzala za své. To vše by ale nebylo to nejhorší. Mnohem závažnější je jiný fenomén, který po Zelenkovi zůstal.

„LIKVIDACE“ LIDÍ

Zelenkova specialita je „likvidace“ lidí. Těžko se hledá jiné slovo. Po každé výměně politické garnitury se mění i lidé na politicky důležitých postech – to je asi normální. Normální ale není, že se mění kvalitní lidé na postech, které nemají s politikou nic společného. Normální také není, že se vyhazují z práce příbuzní opozičních politiků. Bylo zapotřebí vyměnit politiky v orgánech technických služeb? Bylo zapotřebí vyměnit ředitele Jana Syrového, který byl lídrem a předsedou SMM? Proč ne. Ale proč byl vyhozen ekonom Čížek, který neměl s politikou nic společného? A proč byl tento velmi dobrý ekonom nahrazen ekonomickým nýmandem Jelínkem, kvůli kterému se musela funkce ekonoma přejmenovat na zástupce ředitele a další ekonom se dosadí až za pár měsíců, až se vše zklidní? Proč byl z místa ředitele dopravního podniku vyhozen ředitel Dlask, který nebyl nikde politicky zainteresován a svou funkci dělal dobře? Proč musela v dopravním podniku vzniknout naprosto nesmyslná funkce strategického ředitele (!) pro p. Dunovského, když se provalilo, že se s ním počítá na funkci ředitele? A když se zdálo, že je klid, tak se v tichosti z Dunovského ředitel opravdu stal. Proč musel být vyhozen ředitel sportovní haly Hašek a byl nahrazen p. Formánkem, na kterého bylo napasováno výběrové řízení tak okatě, že to bylo až směšné? Uchazeč totiž musel doložit, že má zkušenosti např. z vedení restauračního provozu (p. Formánek totiž vlastní hospodu), ale chybělo doložení zkušeností z řízení sportovního zařízení (to p. Formánek nikdy neřídil). „Vyměněny“ – rozuměj „vyhozeny“ – byly desítky lidí. Těch, kteří neměli s politikou nic společného a jejich jediným prohřeškem bylo to, že pracovali na místě, které chtěl Zelenka získat pro své příbuzné, kamarády, stranické kolegy…

KOHO NÁM TADY ZANECHAL

Zelenka je „pyšný hlavně na primátora Jana Paparegu a jeho náměstka Marka Hrvola“, kteří „řídí město dobře“. Koho nám tedy Zelenka zanechal na radnici? Primátora, který bezmyšlenkovitě vykonával vůli Zelenky a klidně se „podepisoval“ pod vyhazovy lidí, který prosazoval Zelenkovy myšlenky na zasedání zastupitelstva tak vehementně, až si vydobyl několik primátorských prvenství – zrušení zasedání zastupitelstva, odchod celé opozice (tedy téměř poloviny zastupitelů) atd. Zelenka zanechal také náměstka, jenž se i po roce a půl ve funkci chová jako zastydlý puberťák. Náměstkovi chybí základní lidské hodnoty jako jsou slušnost, pokora, respekt před staršími a zkušenějšími, empatie.

To vše nám tedy v Mostě zůstalo po Zelenkovi.

Odstoupení bosse Zelenky vítáme a věříme, že se zklidní alespoň jednání zastupitelstva. Kdo ale vrátí město z devadesátých let zpátky do druhé dekády 21. století?

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT: První desítka kandidátů do nadcházejících eurovoleb

23:08 DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT: První desítka kandidátů do nadcházejících eurovoleb

Demokratická strana zelených - ZA PRÁVA ZVÍŘAT představila první desítku svých kandidátů do eurovole…