Šebestíková (TOP 09): Obcím nepřitekly očekávané milióny korun z daní

19.04.2015 21:18

V prvním letošním čtvrtletí se obce a města nedočkaly předpokládaných daňových příjmů ze státního rozpočtu. V řadě měst se jedná i o několikamiliónové částky.

Šebestíková (TOP 09): Obcím nepřitekly očekávané milióny korun z daní
Foto: Hans Štembera
Popisek: Logo TOP 09

„Jen za 1.čtvrtletí přiteklo do městské pokladny o 38 miliónů korun, než bylo plánováno, což představuje cca 18% propad,“ popsala situaci předsedkyně finančního výboru zastupitelstva města České Budějovice Petra Šebestíková.

V Písku podle místostarosty Josefa Knota zaostaly za očekáváním v řádu cca 8 miliónů korun. Zatím ale rozpočtové změny neplánují a chtějí počkat ještě do dalšího čtvrtletí.

Podle tiskové mluvčí Generálního finančního ředitelství Petry Petlachové je jedním z důvodů této situace, že města a obce loni dostaly více peněz než obvykle. Mezi dalšími je to podle ní vyplácení přeplatků na dani některým skupinám pracujících, pokles cen pohonných hmot či objemu stavební výroby nebo zavedení druhé snížené sazby DPH.

S tím nesouhlasí Petra Šebestíková: „Hlavní důvod vidím jinde. Ministerstvo financí se chlubilo, že má recept na lepší výběr daní, jenže v praxi nic podobného neprokázalo, snad až na mediálně působivé zásahy útvaru Kobra. Jenže ono je třeba přijít se systémovým řešením.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: TOP 09

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT: První desítka kandidátů do nadcházejících eurovoleb

23:08 DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT: První desítka kandidátů do nadcházejících eurovoleb

Demokratická strana zelených - ZA PRÁVA ZVÍŘAT představila první desítku svých kandidátů do eurovole…