Seďa (ČSSD): Jak je to s povolebním vyjednáváním v Uherském Hradišti

23.10.2014 19:44

Stává se pravidlem, že povolební vyjednávání jdou stranou veřejnosti a v řadě případů je zájem politiků toto vyjednávání dokonce před veřejností tajit. Voliči města Uherské Hradiště rozhodli, že zvítězila ODS, která ale nemůže sestavit „pravicovou“ koalici.

Seďa (ČSSD): Jak je to s povolebním vyjednáváním v Uherském Hradišti
Foto: Daniela Černá
Popisek: Antonín Seďa, poslanec ČSSD

Tento projekt měl stát na stranách současné vládní koalice ČSSD, ANO 2011, KDU-ČSL a na hlasech ZH. Původně tato koalice mohla být širší, ale KRUH hned v úvodu vyjednávání spolupráci v radě města odmítl. Tak jako ostatní možní partneři odmítli i spolupráci se zastupiteli za KSČM, což ztížilo vyjednávací pozici. Proto od samého počátku vyjednávání se hovořilo nikoliv o personálních či programových prioritách, ale o společných prioritách v rámci projektu změny. Nicméně Lidovci se vyhýbali svému rozhodnutí a od samého počátku čekali na jednání s ODS. Prostě preferovali původní koalici a to přesto, že se jim řada věcí nelíbila a nelíbí. Přes blízkost programu s ČSSD i vládního angažmá se připojili k těm, kteří chtějí zachovat status quo na uherskohradišťské radnici.

Respektuji svobodné rozhodnutí každého zastupitele, zvoleného občany města. Stále sice není jisté, jaká že to radniční koalice vznikne, nicméně bych si přál, aby to byla koalice změny. Ale spojení se s ODS, která společně s dalšími stranami zavinila současné problémy města nezaručuje nápravu stavu. Podle statistik je naše město desátým nejvíce zadluženým městem v zemi. Existují problémy v poklesu obyvatel města a zejména v odchodu mladých a vzdělaných spoluobčanů. Není řešeno tolik potřebné rozšíření služeb MHD a dopravní zatížení města. Namísto investic do vzdělání se investuje do pochybného projektu skanzenu. Namísto zlepšení služeb našim seniorům a matkám s dětmi se navrhuje zrušení poplatku za svoz TKO či korunové parkovné.

Mohu pochopit Lidovce, že chtějí pokračovat v netransparentní koalici a nadále čekat na drobky z radničního stolu. Ale to, co mi hlava nebere, je spolupráce zastupitelů zvolených za Zdravé Hradiště. Za prvé proto, že jejich program je diametrálně odlišný od programu bývalé pravicové koalice, zejména v pohledu na životní prostředí a investiční činnost v parku Rochus. Za druhé proto, že členská schůze tohoto politického sdružení přijala většinové stanovisko, na jehož základě je spolupráce s ODS de facto zakázána. Je otázkou, proč někdo volí spolupráci s těmi, proti jejichž politice se opozičně a dlouhodobě vymezoval. Co stojí za jejich rozhodnutím, které je nejen nelogické, ale zejména netransparentní nejen vůči členům ZH, ale zejména vůči občanům města.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Antonín Seďa - profil

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kolář (TOP 09): U nás žijící bojeschopné Ukrajince musíme „motivovat“ k návratu do vlasti

16:05 Kolář (TOP 09): U nás žijící bojeschopné Ukrajince musíme „motivovat“ k návratu do vlasti

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k politice návratů u nás žijících Ukrajinců v branném…