Seďa (ČSSD): Jak mohou občané města ovlivňovat život ve městě

31.01.2016 20:22

Ti z vás, kteří se aktivně zajímají o dění v našem krásném městě (Uherské Hradiště), znají možnosti, jak se podílet na rozhodování zastupitelstva města.

Seďa (ČSSD): Jak mohou občané města ovlivňovat život ve městě
Foto: Daniela Černá
Popisek: Antonín Seďa, poslanec ČSSD

Nejde pouze o možnost kontaktovat přímo zastupitele, které si volíte, ale existují i možnosti využít institutu stížností či petic. Lze také zakládat rozličné spolky, které se mohou vyjadřovat k rozvojovým aktivitám či projektům. Každý občan může využít svého zákonného práva vyžádat si informace, o které má zájem. Jak je vidět, možností je několik a v každém demokratickém zřízení je velmi důležité, aby občané byli aktivní a sami vyžadovali po svých zástupcích informace.

Velmi důležitou úlohu v kontrole správnosti rozhodování Rady města sehrává aktivní opozice. Nejen proto, že upozorňuje na možné porušení zákonů či přešlapy vedení města, ale zároveň kvalitní kontrolní prací slouží jako nutná prevence. Proto někdy nechápu kritiku vedení radnice, protože ta by měla být naopak ráda, že opozice nespí. Důležitou rolí opozičních zastupitelů je i předkládání návrhů na zlepšení komunikace a informovanosti veřejnosti. Například opoziční ČSSD prosadila přenosy z jednání a jejich záznamy, nicméně se jí stále nepodařilo prosadit kompletní audiovizuální přenosy, tak jako je tomu v jiných městech. Nejde ani tak o náklady, jako o neochotu radniční koalice. Podobně je to i s omezením vystupování v televizi Slovácko, kde má opozice možnost pouze sporadicky sdělovat své názory či postoje. Větší účast opozice opět radniční koalice odmítla.

To, co je důležité pro ovlivňování života našimi spoluobčany, je uvědomění si skutečnosti, že zastupitelé města rozhodují o rozdělování financí z daní občanů města. Prostě nejen schvalování městského rozpočtu, ale zejména výdaje na rozličné investiční akce, by se měly stát zájmem široké veřejnosti. Úsilím opozičních stran je transparentnost a efektivnost vynakládání peněz z rozpočtu města. Proto je důležité, aby kompletní rozpočet byl veřejně přístupný a aby existovala co největší participace občanů při jeho tvorbě i stanovení jeho priorit. Ovšem nejen tyto informace jsou důležité. Jde i o dostupnost a kvalitu veřejných služeb,  budování potřebné dopravní infrastruktury a zejména zlepšování životního prostředí. Protože pouze na základě poskytnutých informací lze očekávat aktivní přístup obyvatel města.

Jako předseda Kontrolního výboru zastupitelstva města i jako předseda Klubu zastupitelů za ČSSD jsem připraven pomoci spoluobčanům při jejich aktivitách pro zlepšení životních podmínek v našem krásném městě. Proto prosím neváhejte se s Vašimi dotazy, připomínkami, ale zejména s návrhy obracet přímo na moji osobu, a to prostřednictvím e-mailu sedaa@c-box.cz nebo na adresu Mariánské náměstí 127, 686 01 Uherské Hradiště. Mohu Vám slíbit, že Vaše problémy jsou i problémy mými. Problémy je třeba řešit a ne před nimi zavírat oči. Důležité pro rozhodování i budoucnosti našeho města jsou také postřehy či nápady občanů směřující k většímu zapojení do rozhodovacích či poradních procesů, návrhy na řešení řady problémů, které nás trápí či obtěžují. Proto neváhejte a využijte všech možností i Vaši iniciativy k ovlivňování života v Uherském Hradišti.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Davis (Zelení): Evidentně potřebujeme novou generaci političek a politiků

23:08 Davis (Zelení): Evidentně potřebujeme novou generaci političek a politiků

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k stavu životního prostředí v České republice