Seďa (ČSSD): Když se chytá kočka za ocas

29.05.2018 22:34

Někdy opravdu schází obyčejný selský rozum. Ono je navenek hezké, že se někdo snaží, i když naoko, řešit tíživé problémy. Problém ovšem nastane tehdy, když se problém nejen nevyřeší, ale naopak se ještě prohloubí.

Seďa (ČSSD): Když se chytá kočka za ocas
Foto: archiv A. Seďa
Popisek: Bývalý poslanec Antonín Seďa (ČSSD)

Podle evropských statistik je na tom Česká republika docela dobře v počtu chudých osob. Dokonce je často kritizována za svůj rovnostářský přístup, zděděný po minulém režimu. Přesto existují současné návrhy z dílny MPSV, které by mohly situaci výrazně zhoršit. Navrhované změny zákona o pomoci v hmotné nouzi a zákona o státní sociální podpoře mají mít za cíl omezit obchod s chudobou. A to tím, že se sníží doplatek na bydlení dokonce o jednu třetinu a že se zpřísní podmínky pro nárok na příspěvek na bydlení.

Obecně lze souhlasit s bojem proti zneužívání tíživé situace v nájemním bydlení, zejména v ubytovnách, ale navrhovaný pravicový recept připomíná chytání kočky za ocas. Protože navrhované restrikce neomezí obchod s chudobou, ale naopak chudobu zvýší. Pro takové kroky je totiž předem nutno nastavit podmínky alternativ bydlení v podobě sociálního bydlení či standardních nájemních městských bytů. Proto je otázkou, proč paní ministryně v demisi jde cestou pravicových sociálních experimentů a nevezme si příklad z řešení uplatňovaných v rozvinutých demokratických zemích.

Prozatím se proti návrhům postavili odboráři, hejtmani i někteří ministři současné vlády. Oni totiž, na rozdíl od ministryně sociálních věcí pochopili, že snížení doplatků nepovede ke snížení nájemného. Ale povede k nárůstu chudoby, bezdomovectví a ke zhoršení situace v sociálně vyloučených lokalitách. Navrhované změny by měly smysl, pokud by v naší zemi existoval dostatek dostupného bydlení a fungující systém sociálního bydlení. Nikoliv dnešní obchod s chudobou, ale transparentní plošný systém, který by pomáhal nízkopříjmovým domácnostem, zdravotně hendikepovaným spoluobčanům a lidem v tíživé životní situaci.

Převzato z profilu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

Dotace pro zemědělce

Dobrý den, ANO je prý proti tomu, aby získávání dotací pro zemědělce bylo navázáno na ekologické prvky. Zajímá mě proč jste proti? Vychází to z nějakého průzkumu, který dělal irozhlas. Na jednu stranu mi to přijde docela logické, ale nevím teda, co je těmi ekologickými prvky myšleno a zas je fakt, ž...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vích (SPD): Vláda na plnění svých politických cílů jmenovala vojáka

12:28 Vích (SPD): Vláda na plnění svých politických cílů jmenovala vojáka

Česká republika má mít nově vládního koordinátora strategické komunikace (STRATCOM). Na pozici vláda…