Seďa (ČSSD): Park Rochus slouží hlavně pro oddych občanů Uherského Hradiště

01.03.2015 20:26

Problém investic v Parku Rochus je dlouholetým problémem vztahu radniční koalice a opozice.

Seďa (ČSSD): Park Rochus slouží hlavně pro oddych občanů Uherského Hradiště
Foto: Daniela Černá
Popisek: Antonín Seďa, poslanec ČSSD

Přitom jsem to byl já, kdo změnou zákona umožnil v roce 2002 převod tohoto bývalého cvičiště na město. Lze souhlasit, že tento 65 ha prostor je důležitý z pohledu zachování ceněné přírodní lokality a měl by proto sloužit zejména občanům města a nikoliv k megalomanským projektům. Vždyť je zahrnutý v NATURA 2000 a podle toho by měla revitalizace vypadat. Prioritně jako prostor pro oddych občanů Uherského Hradiště.

Sociální demokraté od samého počátku nesouhlasí se záměrem využití tohoto prostoru k výstavbě přírodního amfiteátru, parkovišť a muzea v přírodě tak, jak je dlouhodobě navrhováno. Z pohledu rozvoje cestovního ruchu tato investice, která v počáteční fázi stojí kolem 65 milionů korun, nepřinese očekávaný efekt a na druhou stranu přinese zbytečné zátěže pro životní prostředí i z pohledu života občanů města. Jsem přesvědčen, že celá lokalita by měla být zpřístupněna pouze pro pěší a cyklisty a měla by sloužit k procházkám a k rekreačnímu sportování.

ČSSD podporuje revitalizaci přístupových cest, dosazení zeleně, umístění orientačních tabulí či vybudování křížové cesty a stromořadí. Nicméně odmítá zbytečnou infrastrukturu, která má sloužit ke komerčním účelům, včetně budoucí výstavby muzea v přírodě. Pan starosta neustále opakuje, že v lokalitě bude pouze příroda a zase jen příroda, ale koalicí schválený projekt hovoří o něčem jiném. A skutečnost, že se dnes zatím neuvažuje o výstavbě slovácké dědiny je jen zástěrka a ústupek dvěma současným zastupitelům. Současné investice jsou nejen zbytečné, ale i neefektivní a ve své podstatě občanům města nepřinesou žádný podstatný užitek.

V této souvislosti si pouze dovolím poznamenat, že město plánuje v tomto roce hospodařit se schodkem 53 mil.Kč a v řadě ulic schází nové chodníky či komunikace. Na tyto akce údajně nejsou peníze, ale na jiné priority peníze existují. Jsem přesvědčen, že rozdělení celkového projektu na čtyři projekty má za cíl pouze pokračování v tomto nesmyslném projektu, ve kterém budou utopeny desítky milionů korun. Radniční koalice, ani pan starosta vůbec nehovoří o každoročních provozních výdajích, které město je nuceno vydávat na chod Park Rochus, o.p.s. a ani se nezmiňuje o dalších nákladech, které si vyžádá provoz budoucí infrastruktury a které budou hradit občané města ze svých daní.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Antonín Seďa - profil

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Macinka (Motoristé sobě): Komedie datového věštce a hrdinského bojovníka proti Brežněvovi

12:05 Macinka (Motoristé sobě): Komedie datového věštce a hrdinského bojovníka proti Brežněvovi

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k Petru Ludwigovi.