Seďa (ČSSD): Politici bez vizí řeší problémy ad hoc

05.09.2019 15:05

Nejen české, ale i evropské politice schází politici s vizí. Namísto soutěže programů a ideí jde o exhibici politiků před veřejností, podbarvenou populismem či nacionalismem. Zapomíná se na konkrétní řešení problémů občanů, které je trápí.

Seďa (ČSSD): Politici bez vizí řeší problémy ad hoc
Foto: archiv A. Seďa
Popisek: Bývalý poslanec Antonín Seďa (ČSSD)

Často slýchávám, že se stírá rozdíl mezi levicovým a pravicovým pojetím politiky. Že dnes jsou v módě „catch all party“, politická hnutí oslovující svým populismem či líbivými tématy většinovou společnost. Dokonce lze říci, že na místo ideálů a vizí vstoupil do politiky toliko pragmatismus s oportunismem, využívající hlubokého despektu občanů k politickým stranám a jejich rozmrzelosti z politiky, pasivity a bezradnosti. Politickou soutěž programů a myšlenek dnes vystřídal silový styl politiky. V řadě zemí nastupuje trend autoritářských politiků, kteří využívají populismus a nacionalismus k vědomému šíření nepravd a klamů, s cílem napálit občany tématy, na které voliči rádi slyší. Ale které zároveň odvádějí pozornost od podstatných a zásadnějších problémů, které lidé trápí. Při takovém pojetí politiky pak stačí éterem šířit jednoduchá sdělení, včetně hledání vnějších nepřátel či viníků současných problémů. Prosté a hloupé nálepkování se stalo prostředkem politického boje.

Toto pojetí politiky rozdělující národ, morální relativismus, neochota přijmout fakta či svobodný názor druhého, vede k radikalizaci společnosti a k nesoudržnosti komunity. Hromady slibů, plácání nesmyslů, lhaní na veřejnosti, sebestřednost, narcismus a k tomu propracovaný marketing stylem „my mluvíme za občany“ vedou až k ignoraci zákonů a k omezování svobody slova i svobody jednotlivců. To vše lze zabalit do dnes líbivého nacionalismu či vlastenectví. Pak se není čemu divit, že tradiční demokratické strany založené na programových základech tahají za kratší konec provazu. A poté sklouzávají i ony k populistickým řešením, které však nemohou soutěžit s daleko větším populismem „nové“ politiky a politických obchodníků. To ovšem zhoršuje kvalitu naší demokracie a politika se pak stává pouhým exhibicionismem před voliči.

Přesto i v politice si jde jít navzájem po krku kultivovaně a s respektem ke svému politickému soupeři, bez podpásovek a účelových lží. Stačí si uvědomit, že nezávislost nikdy neznamená neodpovědnost. A to obecně platí nejen v politice, ale i v běžném občanském soužití. Pro politické strany to znamená zvýšené úsilí k vysvětlování svého programu a k obhajobě skutečných řešení problémů současného světa. Světa, ve kterém je společnost pod tlakem velmi rychlých demografických a kulturních změn, které společně přinášejí řadu problémů, na které nebyly politické strany a ani občané připraveni. Tyto problémy však nelze vyřešit projevy cynismu a nedostatkem empatie. O naší budoucnosti rozhodujeme sami, a proto by měly mít politické strany a hnutí společný cíl, a tím je stabilita a budoucí rozvoj naší země.

Jakákoliv společnost, v níž neexistuje víra ve spravedlnost, nemůže být demokratická. Tak jako nemůžeme mít demokracii bez tolerance, solidarity a rovnosti před zákonem. Pro probuzení těchto společenských atributů je třeba dlouhodobá vize naší budoucnosti. Ta dnes v politickém populismu schází. Proto politici bez vizí a bez programového ukotvení řeší problémy ad hoc, povětšinou na úkor těch, kteří se nemohou bránit či na úkor menšin. Tato plíživá netolerance vede pak k postupné degeneraci demokracie, k oslabení respektu k zákonům a ústavě, ke zhoršování vztahů mezi lidmi a ohrožuje tolik potřebnou soudržnost společnosti. A úkolem zavedených demokratických stran je čelit této nebezpečné politice. Zejména je potřeba kvalifikovaně a s potřebnou erudicí a elánem vést každodenní dialog s našimi občany. Důležité je konečně přestat přešlapovat na místě a nebát se efektivně řešit skutečné problémy, které trápí občany České republiky.

Převzato z profilu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Šlachta (Přísaha): Pak odešli. Neevakuovali fakultu, ale prostě odešli. Proč?

12:16 Šlachta (Přísaha): Pak odešli. Neevakuovali fakultu, ale prostě odešli. Proč?

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu ke střelbě na FF UK.