Seďa (ČSSD): Prezident Zeman v sobě nezapřel silného podporovatele EU

26.02.2014 21:42

K projevu pana prezidenta v Evropském parlamentu.

Seďa (ČSSD): Prezident Zeman v sobě nezapřel silného podporovatele EU
Foto: Daniela Černá
Popisek: Antonín Seďa, poslanec ČSSD

Prezident České republiky Miloš Zeman přednesl v Evropském parlamentu svoji vizi Evropské unie. Začal oprávněnou kritikou stálého stěhování parlamentu do Štrasburku a zbytečnými byrokratickými nařízeními Bruselu, nicméně v sobě nezapřel silného podporovatele EU.

Já osobně bych sice použil daleko silnějších argumentů, které zakládají nerovnost jednotlivých států v Evropské unii, ale souhlasím s panem prezidentem s podporou k vytvoření a k posílení dalších společných politik. Ať již se jedná o zahraniční či obrannou politiku nebo o fiskální či daňovou politiku. Velmi oceňuji i prezidentům důraz na sociální chartu a podporu demokratičnosti uvnitř struktur Evropské unie. Ke škodě věci bylo, že účast poslanců na tomto zasedání byla spíše sporadická a neodpovídala významu návštěvy.

V souladu s panem prezidentem jsem i v pohledu na co nejrychlejší zavedení společné měny. S čímž ovšem nesouhlasím je přistoupení naší země ke Smlouvě o rozpočtové unii (přesněji Smlouvy o stabilitě, koordinaci a správě v hospodářské a měnové unii) . Deklarovaným základním cílem smlouvy je posílení hospodářského pilíře ekonomické a měnové unie přijetím souboru pravidel určených k podpoře rozpočtové disciplíny, posílení koordinace hospodářských politik a zlepšení řízení eurozóny. S těmito cíli lze souhlasit, ale je v současné době problematické zavázat se již nyní přijmout soubor povinností, o jejichž fungování a rozvinutí v praxi v první fázi budou rozhodovat jiní. Souhlasím s názorem, že do budoucna by přistoupení ke smlouvě mělo být spojeno s rozhodnutím o přijetí eura a že by bylo vhodné předložit tuto otázku občanům v referendu. A pokud se naše země rozhodne přesto přistoupit ke smlouvě o rozpočtové odpovědnosti již nyní, pak bych doporučoval její přijetí s výjimkou článku III „Fiskální kompakt“.

Jsem přesvědčen, že daleko většími problémem současné Evropské unie není míra dirigismu, ale vysoká míra odloučení její politiky od politik jednotlivých zemí a nedostatek demokratické kontroly ze strany Evropského parlamentu. Lisabonská smlouva jde sice správným směrem, ale neřeší každodenní problémy mezi starými a novými členskými zeměmi.Příkladem je například společná zemědělská politika, platby za obnovitelné zdroje, rozličná daňová politika a zejména nejednotná zahraniční a obranná politika. Stále jsou a zřejmě budou upřednostňovány národní zájmy před společnými zájmy Evropské unie. Nicméně souhlasím se současnou vládou, že je nutno prosadit aktivní politiku a účast naší země ve strukturách EU tak, abychom se nestali přívěškem této mezinárodní organizace.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Antonín Seďa - profil

Ing. Vojtěch Munzar byl položen dotaz

věcná diskuze

Dobrý den, máte dojem, že se na půdě Sněmovny odehrává věcná diskuze? Já mám spíš dojem, že koalice ani diskutovat nechce, že si je jistá svou většinou a naopak opozice obstruuje (většinou až moc), aby se zviditelnila. Nějaký smysluplný dialog mezi vládou a opozicí nevidím a myslím, že je chyba na o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Okamura (SPD): I u nás jsme v poslední době svědky politického a mediálního lynče

18:09 Okamura (SPD): I u nás jsme v poslední době svědky politického a mediálního lynče

Projev na 103. schůzi Poslanecké sněmovny 21. května 2024 - návrh usnesení, nazvaného Reakce na situ…