Seďa (ČSSD): Tisková zpráva MO ČSSD k 2. zasedání ZM Uherské Hradiště

10.12.2014 5:32

Zastupitelé za ČSSD nepodpořili jednací řád ZM a výborů ZM, a to zejména z důvodu ne podpory navrhovaných změn ze strany radniční koalice.

Seďa (ČSSD): Tisková zpráva MO ČSSD k 2. zasedání ZM Uherské Hradiště
Foto: Daniela Černá
Popisek: Antonín Seďa, poslanec ČSSD

Sociální demokraté navrhli mimo jiné opětovné zavedení přímých audiovizuálních přenosů a záznamů ze zasedání ZM. Důvodem byla snaha o rozšíření informovanosti veřejnosti a o zvýšení transparentnosti rozhodování jejich zástupců v ZM. Dalším požadavkem byla možnost sdružení členů ZM v politických klubech a úprava jejich činnosti. Jedinou změnou, kterou se ČSSD podařilo prosadit do jednacího řádu bylo rozšíření možnosti Kontrolního výboru ZM informovat členy ZM o plnění usnesení z minulého zastupitelstva, a to na každém zasedání ZM.

Při projednávání OZV č.4/2014 o místním poplatku za komunální odpad předložili zastupitelé za ČSSD návrh na rozšíření osvobození od tohoto poplatku na děti do 15.roku věku. Ani tento návrh nebyl radniční koalicí podpořen, a to přesto, že jedna z koaličních stran slibovala dokonce zrušení tohoto poplatku. Cílem návrhu sociálních demokratů bylo zvýšit motivaci mladých rodin o trvalé bydliště ve městě, protože stále dochází k úbytku občanů Uherského Hradiště. Tím dochází ke snížení koeficientu pro sdílené daně v rámci RUD a snížení příjmů do rozpočtu města. Zastupitelé ČSSD taktéž nepodpořili OZV č.5/2014, kterou se stanovují pravidla pro pohyb psů na veřejném prostranství. Důvodem byl nesouhlas s nevhodně umístěnými plochami pro volný pohyb psů.

ČSSD nepodpořila rozpočet na rok 2015 a rozpočtový výhled do roku 2020 z následujících důvodů:

- plánovaný rozpočet na rok 2015 bude ztrátový (ztráta 43 mil. Kč). Ztrátu je navrhováno krýt snížením likvidity města ze 123 mil. Kč na začátku roku na 39 mil. k 31.12.2015 a prodejem akcií v držení města.

- radniční koalice rezignovala na řešení velkých dopravních staveb v rámci nového plánovacího období EU. ČSSD také nesouhlasí s některými investicemi, jako je vybudování infrastruktury pro skanzen na Rochusu , projekt výstavby muzea v Sadech apod.

- rozpočtový výhled bude poddimenzován v rámci investic na cca 30 mil. Kč /rok (bez dotací). ČSSD se podařilo prosadit návrh, aby RM předložila do 30.6.2015 návrhy konkrétních opatření k zastavení úbytku a ke zvýšení počtu obyvatel města. Důvodem je stabilizace městského rozpočtu, podpora občanů města a koncepční řešení dnes jednoho z největších problémů města.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Antonín Seďa - profil

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): Ministr Rakušan stále obhajuje neobhajitelné

19:05 Mračková Vildumetzová (ANO): Ministr Rakušan stále obhajuje neobhajitelné

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k Migračnímu paktu