Seďa (ČSSD): Umíme si vládnout aneb Čekání na zázrak

27.10.2020 12:45

Někteří občané nemají tolik politických zkušeností a intuice, aby odhalili, o co jde české pravici a politickému hnutí ANO 2011.

Seďa (ČSSD): Umíme si vládnout aneb Čekání na zázrak
Foto: archiv A. Seďa
Popisek: Bývalý poslanec Antonín Seďa (ČSSD)

Ano, současné coronavirové období je obtížné a bude třeba vynaložit obrovské úsilí, abychom jej překonali.Je dnes věštěním z křišťálové koule, zda naopak velmi špatná čísla nákazy a vysoké promořonenosti obyvtel, se nakonec neukáží, že Česká republika bude opět premiantem v boji proti Covid-19. A to přesto, že největším problémem je vysoká nakaženost mezi staršími spoluobčany.

Naše země má tu výhodu, že v posledních letech ČSSD zabránila privatizaci zdravotnického systému. Že to byla sociální demokracie, která zvyšovala zdravotní pojištění za státní pojištěnce, zvyšovala platy ve zdravotnictví a tím finančně a personálně stabilizovala tuto veřejnou službu. Pokud by nedošlo za pravicových vlád ke zrušení okresních hygienických stanic a ke snížení reálných platů ve zdravotnictví, byla by současná připravenost země na pandemii ještě vyšší.

Anketa

Souhlasíte se zákazem vycházení od 21 do 5?

61%
39%
hlasovalo: 29132 lidí

Podobně jako ve zdravotnictví se situace opakovala v sociálních službách, kde došlo v posledních letech k podstatnému navýšení mezd. Situace ovšem není vyřešena, a to zejména u „nestátních“ poskytovatelů veřejných služeb. Přesto věřím, že dokud bude ČSSD vládní stranou, nedopustí pokles kvality a dostupnosti veřejných služeb. A to, přesto, že česká pravice, včetně ANO 2011 se dlouhodobě snaží o privatizaci a o „minimální stát“.

Problémem ovšem je, že si české pravicové stany spletly koncept „minimálního stáu“ s „nefungujícím státem“, kdy namísto budování funkčního a málo byrokratického státního aparátu prožíval stát „sebedestrukci“. Pak se není čemu divit, že sociální demokraté s cílem zachránit co se dá, dělali chyby, které sice zabezpečily lidem ochranu a jakžtak důstojnou existenci, ovšem za cenu vysokých administrativních nákladů. Prostě nebylo dostatek času na digitalizaci, individuální přístup k sociálnímu zabezpečení či na tolik potřebné změny v daňovém systému.

Řada politologů, ekonomů, podnikatelů i představitelů odborů upozorňovala na začátku coronavirové krize na dvě možné cesty ke změně dnešní západní společnosti. Na tu pozitivní, která měla přejít od nepřímých daní ke zdanění neproduktivního kapitálu a bohatství. A to cestou podpory inovací, digitalizace, moderních technologií a omezení „sociálního a mzdového“ dumpingu. Prostě cesta k budování společnosti, kde se bude rozvíjet solidarita a spravedlivější rozdělování národního bohatství.

Na straně druhé je to cesta, kdy z coronavirové krize opět bude těžit úzká skupinka vyvolených na úkor většinové populace. To je cesta, prosazovaná českou pravicí, kdy se ekonomika opírá o daně, nízké mzdy a platy, o vyšší ziskovost firem. Kdy opětovný tlak na privatizaci veřejných služeb a penzijního systému povede k růstu chudoby většiny zaměstnanců a seniorů. A kdy pojem „svoboda“ se smrsknul na individualismus, egoismus a na alibi vůči nedostatku odpovědnosti a empatie lidí v nové společnosti. Tohle musí ČSSD odmítat, protože již dnes ANO 2011 společně s dalšími pravcovými stranami na tuto druhou cestu nastoupilo.

(převzato z Profilu)

Článek byl převzat z Profilu Ing. Antonín Seďa

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

Kdo může za migrační pakt?

Tvrdíte, že když vás budeme volit, tak nás zbavíte migrantů. Jak? Jak chcete problém řešit, navíc když teď EP schválil migrační pakt? Taky tvrdíte, že jeho schválení byla zrada od této vlády, tak co pak změníte evropské volby? A jak to tedy je? Může za schválení paktu vláda nebo politici v Bruselu?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vích (SPD): Milion chvilek pro demokracii a další novodobí neomarxisté hrozí

17:11 Vích (SPD): Milion chvilek pro demokracii a další novodobí neomarxisté hrozí

Přetahování se východu se západem v Evropě a jejím okolí provázejí četné barevné revoluce versus reg…