Seďa (ČSSD): Zamyšlení k Mezinárodnímu dni žen

08.03.2014 20:23

Mnohokrát za svoji politickou kariéru jsem slýchával zejména od pravicových politiků, že Mezinárodní den žen je svátkem komunistickým a přežilým.

Seďa (ČSSD): Zamyšlení k Mezinárodnímu dni žen
Foto: Daniela Černá
Popisek: Antonín Seďa, poslanec ČSSD

Já nejsem toho názoru a naopak se snažím každý rok tento svátek připomínat. Ono totiž se málo ví, že 8.březen se slaví v mnoha státech světa a pod patronací Organizace spojených národů jako výročí stávky švadlen v New Yorku v roce 1908. Stávky za lepší postavení žen v zaměstnání i ve společnosti. A sociální demokracie byla při tom, kdy prosadila rovné hlasovací právo žen.

Možná, že se mnohým pamětníkům vybavují bujaré oslavy mužů v tento den, ale pro mne osobně je tento den a nejen on, poděkování ženám za jejich starostlivost a práci nejen pro své bližní, ale i pro celou společnost. Proto každoročně navštěvuji v tyto dny penziony pro seniory, domovy s pečovatelskou službou či další sociální zařízení, abych s růží našim ženám,kteří dnes užívají svůj zasloužený odpočinek poděkoval. A vždy mě potěší jejich úsměv či poděkování, a také to, že si s nimi mohu zavzpomínat a pobesedovat.

Proto mne mrzí, že řada zejména mladších žen tento svátek neslaví. Vypadá to, jako by byli se svým postavením ve společnosti spokojeni, jako by neexistovala řada současných problémů, o jejichž vyřešení je nutno stále bojovat. Připomenu například nerovnost v oceňování práce či v přístupu na pracovní trh, nižší životní úroveň samoživitelek a problémy s uplatněním v zaměstnání, scházející zkrácené úvazky či práce z domova a řada dalších záležitostí, které trápí současné emancipované ženy a matky. A to nehovořím o prodlužování věku odchodu do důchodu, nedořešené vymáhání nezaplacených alimentů či nedostatek míst v jeslích či mateřských školách.

Ano, je dobře, když se slaví svátek matek, jako poděkování našim maminkám za jejich péči a starostlivost. Nicméně je i správné si připomínat, že ne ve všech zemích mají ženy stejná práva jako muži, že v řadě rozvíjejících se zemí ženy stále bojují za jejich prosazení.Lidských práv, které jsou již běžné v západních demokraciích. A možná právě proto, že práva žen jsou v naší zemi normální zvyklostí, připomínání si významu MDŽ není tak obvyklé. Přesto jsem rád, že si tento svátek sociální demokraté a sociálně demokratické ženy stále připomínají.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: cssd.cz

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kalousek (TOP 09): Pekarová Adamová obětovala vliv ve vládě za reprezentativní funkci

13:09 Kalousek (TOP 09): Pekarová Adamová obětovala vliv ve vládě za reprezentativní funkci

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k demisi Heleny Langšádlové, ministryně pro vědu, výz…