Seďa (ČSSD): Zasedání PS NATO k šedesátému výročí založení

20.07.2015 17:59

Jako předseda Stálé delegace ČR do Parlamentního shromáždění Severoatlantické aliance jsem se dne 18.7.2015 zúčastnil jednodenního semináře, věnovanému 60.výročí založení PS NATO.

Seďa (ČSSD): Zasedání PS NATO k šedesátému výročí založení
Foto: Daniela Černá
Popisek: Antonín Seďa, poslanec ČSSD

Seminář se konal pod záštitou francouzské delegace, předsedy Senátu a ministra obrany Francie v nádherných prostorech Senátu FR v Lucemburském paláci.
Celé zasedání zahájil G.Larcher, předseda francouzského senátu a M.Turner, prezident PS NATO. Shromáždění pozdravil svým vzkazem J.Stoltenberg, generální tajemník Aliance.

První sekce se věnovala úlohám NATO a EU a jejich spolupráce v komplexu měnícího se světa. Vystoupení T.T. Stamatopoulouse, asistenta generálního tajemníka NATO pro politické a bezpečnostní otázky a A. Le Roye, generálního tajemníka EEAS (the European External Action Service) poukázaly na současné bezpečnostní problémy, zejména ve vztahu k evropským členským zemím. Drhá sekce byla ve znamení Strategického konceptu 2015, kde vystoupil bývalý prezident PS NATO L.Bouvard a ministr obrany FR J.Y. Le Drian. Zasedání pozdravil svým zaslaným vzkazem i president F.Hollande.

Třetí sekce byla zaměřena na požadované kapacity a schopnosti, právě ve vztahu ke konceptu 2015 a měnícím se bezpečnostním podmínkám ve světě. V sekci vystoupili generál J.P. Paloméros, velitel transformace NATO (SACT), generál T.Middendorp, velitel holandské armády a generál E.Margail, velitel RRC-FR (Rapid reaction Corps France). Následovaly dotazy směřující k transformaci Aliance a výstavby sil velmi rychlé reakce.

V poslední čtvrté části se hovořilo o úloze národních parlamentů i PS NATO za účasti bývalého vice prezidentů B.George (VB) a A.Agova (Bulharsko) a současné předsedkyně Výboru pro obranu a bezpečnost PS NATO M.Ameline (Francie) a prezidenta PS NATO M.Turnera (USA). Diskuse se vracela k úkolům parlamentářů a delegací, posilování vzájemné důvěry a propagace obranné politiky Severoatlantické aliance.

Po skončení slavnostního zasedání následovalo společné focení i s bývalými představiteli PS NATO a krátká prohlídka Lucemburského paláce.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kolář (TOP 09): U nás žijící bojeschopné Ukrajince musíme „motivovat“ k návratu do vlasti

16:05 Kolář (TOP 09): U nás žijící bojeschopné Ukrajince musíme „motivovat“ k návratu do vlasti

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k politice návratů u nás žijících Ukrajinců v branném…