Seďa (SOCDEM): Omezení valorizace penzí dopadne nejen na seniory, ale i na mladou generaci

06.03.2024 11:07 | Komentář

Vláda se pomocí PR snaží bojovat s dezinformacemi, ale ty sama často šíří. Nejhorší jsou však ty, které záměrně šíří či zvyšují strach z budoucnosti a zároveň snižují mezigenerační solidaritu ve společnosti.

Seďa (SOCDEM): Omezení valorizace penzí dopadne nejen na seniory, ale i na mladou generaci
Foto: archiv A. Seďa
Popisek: Antonín Seďa

Řada seniorů pod tlakem vládních argumentů je přesvědčena, že snížení valorizace jde ve prospěch budoucích generací. Také, proč bychom my prarodiče nepřinesli nějakou tu oběť pro své děti a vnoučata. Přesto řada expertů mluví o to, že opak je pravdou a že útrapy současných seniorů budou menší než ty, které úpravou penzijního systému dopadnou na budoucí důchodce.

Tato škrt vláda se projevila v penzijní reformě tím, že snížila valorizace, prodloužila věk odchodu do důchodu a snížila zásluhovou část penzí. Zřejmě si ani neuvědomuje, že tím vyvolala nejen nespravedlnost, ale zejména nejistotu ve zdejší důchodový systém. Stručně řečeno vláda bere lidem to, co do systému za svého aktivního života vložila. Přitom efektivnost průběžného penzijního pojištění je dána tím, jaké vytváří motivace pro prodloužení doby výdělečného uplatnění člověka. Oprávněná obava zaměstnanců před budoucími nižšími důchody způsobila, že v loňském roce odešlo do předčasného důchodu 100 000 občanů, což způsobilo další nedostatek na trhu práce.

Právě problém trvalé stability systému lze totiž řešit zvýšením jeho motivační role k dobrovolnému prodloužení doby výdělečného uplatnění. Nejde pouze o zvýšení pojistného a o zvýšení penze těch, kteří delší dobu pracují. Jde i o to, že čtvrtina toho, co je příjmem důchodců v podobě výplaty penzijního pojištění, tedy toho co si předplatili, je odvedeno státu ve formě daní. Takže i stát přichází o příjmy a tím zvyšuje deficit státního rozpočtu.

Ale to, co je snad nejhorší na současné penzijní politice vlády je snaha mezigenerační konflikt nejen vyvolávat, ale i eskalovat. Přitom je lež jako věž, že okrádání dnešních seniorů jde ve prospěch mladších generací. Právě motivace pro starší zaměstnance, aby déle pracovali a déle odváděli sociální a zdravotní pojištění je cesta k udržitelnému financování penzí. Což je důležité právě pro budoucí generace důchodců. Zároveň jedině soudržnost společnosti může čelit současným hrozbám světa.

Článek byl převzat z Profilu Ing. Antonín Seďa

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Síkela: MPO posílí inovace, v nové výzvě je připravena miliarda korun

8:05 Ministr Síkela: MPO posílí inovace, v nové výzvě je připravena miliarda korun

Ministerstvo průmyslu a obchodu vyhlásilo II. výzvu aktivity Inovace Operačního programu Technologie…