Sehnalová (ČSSD): Českým problémem zůstává vymahatelnost práva

30.12.2014 8:34

Po slyšeních komisařů a jejich uvedení do úřadu se pomalu rozbíhá či spíše pokračuje konkrétní legislativní práce. Nejde přitom zdaleka jen o novou legislativu, ale také o transpozici různých evropských norem do těch českých. Tři příklady v ochraně spotřebitelů, na které chci upozornit.

Sehnalová (ČSSD): Českým problémem zůstává vymahatelnost práva
Foto: sehnalova.cz
Popisek: Europoslankyně Olga Sehnalová

Tím prvním je směrnice o právech spotřebitelů, která začala být účinná od června 2014 a která našla odezvu v Novém občanském zákoníku (NOZ). Tento způsob transpozice zdá se mi (a nejen mně) poněkud nešťastným. Na Slovensku znění směrnice překlopili do zákona o ochraně spotřebitele. Jasně a jednoznačně. Bohužel, v českých poměrech je v řadě případů zjevný nesoulad evropské směrnice o právech spotřebitele s některými ustanoveními NOZ. Vymahatelnosti práva v reálném čase tato úprava rovněž příliš nepomohla. V roce 2016 bude Evropská komise provádět kontrolu transpozice této směrnice ve všech členských státech. Česká republika, zejména Ministerstvo průmyslu a obchodu a Ministerstvo spravedlnosti, by měla urychleně sjednat nápravu. A to nejen proto, abychom se vyhnuli postihu ze strany EU, ale zejména, pokud to s ochranou spotřebitele myslíme v ČR vážně.

Příkladem druhým budiž transpozice evropské směrnice o mimosoudním řešení sporů, kterého by se měla v podmínkách ČR ujmout Česká obchodní inspekce. To je jistě možné řešení. Nicméně by k tomu měla mít i adekvátní zdroje. Jinak hrozí, že se tento užitečný nástroj pro spotřebitele opět, jak je u nás zvykem, změní v systém, který bude formálně existovat, ale nebude funkční.

A do třetice otázka "šmejdů" a opět srovnání s přístupem sousedního Slovenska. Zde zákonodárci v zákoně o ochraně spotřebitele určili, že platba není realizována do doby vypršení čtrnáctidenní lhůty na vrácení zboží. To v Česku není a tak rájem "šmejdů" zůstáváme.

Vždy platí, že kde je vůle, tam je cesta. V oblasti ochrany spotřebitele to platí dvojnásob. Domácí úkoly musí udělat Česká republika a vláda vedená sociálními demokraty by se měla chopit iniciativy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Sehnalová - profil

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Prokšanová (KSČM): Děkujeme - nezapomínáme. Nikdy!

6:03 Prokšanová (KSČM): Děkujeme - nezapomínáme. Nikdy!

Kdo nás osvobodil? A komu to nemáme zapomenout? Snad nám ministryně Černochová napoví!