Sehnalová (ČSSD): Důležité je zajistit reálnou vymahatelnost předpisů a jednoznačnost pravidel

21.05.2017 17:16

Poslanci Evropského parlamentu schválili rezoluci k silniční dopravě.

Sehnalová (ČSSD): Důležité je zajistit reálnou vymahatelnost předpisů a jednoznačnost pravidel
Foto: sehnalova.cz
Popisek: Europoslankyně Olga Sehnalová

Na plenárním zasedání ve Štrasburku 18. 5. poslanci Evropského parlamentu odhlasovali rezoluci k silniční dopravě v EU. Rezoluce souvisí s připravovaným návrhem Komise, která by 31. května měla představit tzv. “silniční balíček”, návrh několika legislativních opatření v silniční dopravě.

Nejdůležitější část rezoluce se týkala dodržování a vymáhání pravidel v rámci vnitřního trhu a lepších sociálních podmínek. Poslanci také podporují, aby Komise harmonizovala předpisy a snížila byrokratickou zátěž dopravních firem, zvláště pak v situaci, kdy na národních úrovních v posledních dvou letech vznikala nejrůznější opatření, která vedla ke zvýšení administrativní zátěže - například to, že řidiči u sebe musí mít přeložené dokumenty, ustanoveného zástupce v členském státě, který komunikuje s úřady apod.

Evropský parlament se ve své rezoluci vyjádřil, že je důležité, aby byly dodržovány právní předpisy, které se týkají doby řízení a doby odpočinku. Dále odmítl praktiky některých dopravců, kteří účelově zakládají tzv. schránkové společnosti s cílem snižovat provozní náklady a náklady práce. Poslanci také vyzvali k lepšímu vymáhání platné legislativy ve spolupráci s Evropskou sítí dopravní policie a Euro Contrôle Route, která sdružuje kontrolní orgány silniční dopravy z členských zemí Evropské unie. 

„Za důležité považuji, aby Komise v silničním balíčku představila návrh, který zajistí reálnou vymahatelnost předpisů a jednoznačnost pravidel a jejich uplatňování ve členských státech,“ dodala Olga Sehnalová, poslankyně Evropského parlamentu 

Schválený text se dále zabývá podporou inovací v silniční dopravě, podporou nízkoemisní mobility a zpoplatněním silnic, které budou také součástí připravovaného tzv. „silničního balíčku“.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

RNDr. Luděk Niedermayer byl položen dotaz

bezpečnost EU

Z čeho jste nabyl dojmu, že EU zvládá řešit otázku bezpečnosti? Máte pocit, že si dokázala dobře poradit s migrační krizí, a že je připravena na tu další?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rajchl (PRO): Počítám, že vyslání jasného signálu nebude stačit

12:06 Rajchl (PRO): Počítám, že vyslání jasného signálu nebude stačit

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k projevu premiéra Fialy k státnímu svátku 8. května