Sehnalová (ČSSD): Jsem ráda, že se ČR konečně rozhodla přistoupit ke smlouvě, která se snaží řešit násilí na ženách

08.02.2016 18:22

Vyjádření k přistoupení ČR k Istanbulské úmluvě:

Sehnalová (ČSSD): Jsem ráda, že se ČR konečně rozhodla přistoupit ke smlouvě, která se snaží řešit násilí na ženách
Foto: sehnalova.cz
Popisek: Europoslankyně Olga Sehnalová

Vláda České republiky dnes schválila přistoupení k Istanbulské úmluvě, která se týká prevence a potírání násilí na ženách a domácího násilí. Česká republika přitom byla jednou z posledních zemí EU, která zatím dohodu nepodepsala.

"Istanbulská úmluva zavazuje státy bojovat proti násilí na ženách a představuje právní rámec pro prevenci násilí na ženách, ochranu obětí a odsouzení agresorů. Doufám, že podpis úmluvy bude následovat i urychlená ratifikace a že tato opatření brzy přejdou do českého právního řádu," uvedla poslankyně Evropského parlamentu Olga Sehnalová.

"K přistoupení k Úmluvě vyzývali státy opakovaně i poslanci Evropského parlamentu, naposledy minulý týden na plenárním zasedání ve Štrasburku. Jsem proto velmi ráda, že se Česká republika konečně rozhodla k této úmluvě přistoupit," doplnila poslankyně.

Úmluva je nejobsáhlejší mezinárodní smlouvou, která se snaží násilí na ženách řešit, a navrhuje k tomu i konkrétní kroky. Mimo jiné zavádí definice souvisejících trestných činů, například nucených sňatků, mrzačení ženských pohlavních orgánů, násilného přerušení těhotenství či násilné sterilizace, a požaduje jejich kriminalizaci.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Peksa (Piráti): Namísto pomoci zemědělce čeká zmatek a nejistota

19:05 Peksa (Piráti): Namísto pomoci zemědělce čeká zmatek a nejistota

Evropským parlamentem prošla opožděná reakce na zemědělské protesty. Návrhy byly ale šité horkou jeh…