Sehnalová (ČSSD): Jsem ráda, že se ČR konečně rozhodla přistoupit ke smlouvě, která se snaží řešit násilí na ženách

08.02.2016 18:22

Vyjádření k přistoupení ČR k Istanbulské úmluvě:

Sehnalová (ČSSD): Jsem ráda, že se ČR konečně rozhodla přistoupit ke smlouvě, která se snaží řešit násilí na ženách
Foto: sehnalova.cz
Popisek: Europoslankyně Olga Sehnalová

Vláda České republiky dnes schválila přistoupení k Istanbulské úmluvě, která se týká prevence a potírání násilí na ženách a domácího násilí. Česká republika přitom byla jednou z posledních zemí EU, která zatím dohodu nepodepsala.

"Istanbulská úmluva zavazuje státy bojovat proti násilí na ženách a představuje právní rámec pro prevenci násilí na ženách, ochranu obětí a odsouzení agresorů. Doufám, že podpis úmluvy bude následovat i urychlená ratifikace a že tato opatření brzy přejdou do českého právního řádu," uvedla poslankyně Evropského parlamentu Olga Sehnalová.

"K přistoupení k Úmluvě vyzývali státy opakovaně i poslanci Evropského parlamentu, naposledy minulý týden na plenárním zasedání ve Štrasburku. Jsem proto velmi ráda, že se Česká republika konečně rozhodla k této úmluvě přistoupit," doplnila poslankyně.

Úmluva je nejobsáhlejší mezinárodní smlouvou, která se snaží násilí na ženách řešit, a navrhuje k tomu i konkrétní kroky. Mimo jiné zavádí definice souvisejících trestných činů, například nucených sňatků, mrzačení ženských pohlavních orgánů, násilného přerušení těhotenství či násilné sterilizace, a požaduje jejich kriminalizaci.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Schillerová (ANO): Bez války by Fialova vláda přišla o poslední téma

10:14 Schillerová (ANO): Bez války by Fialova vláda přišla o poslední téma

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k antikampani koalice SPOLU.