Sehnalová (ČSSD): Kde je více lobbistů?

09.03.2015 5:34

Brusel bývá často označován za ráj lobbistů. Stovky různých organizací s tisíci zaměstnanci se snaží tu více tu méně úspěšně ovlivňovat evropskou politiku v té či oné oblasti.

Sehnalová (ČSSD): Kde je více lobbistů?
Foto: Petr Kupka
Popisek: Olga Sehnalová

Žádosti o schůzky, písemná stanoviska, různé konference, kulaté stoly, semináře. Rejstřík lobbistů Evropského parlamentu i Komise a tak zvaná legislativní stopa, ve které parlamentní zpravodaj sděluje, s kým obsah zprávy projednával, má zajistit co nejvyšší míru transparentnosti.

Tak trochu stranou zájmu zústává ovšem Rada zastupující všechny členské státy EU, bez které se žádná legislativa neschválí. Komise navrhuje a Evropský parlament se s Radou dohadují na výsledné podobě evropské legislativy. Jak jsme na tom s transparentností zde?

Rada nemá žádný rejstřík těch, kdo ovlivňují jejich rozhodování. Domácí lobbisté se nepočítají. Povinnou registraci lobbistů má dle dostupných informací jen zlomek členských států.

A tak, když se Parlament po těžkých vyjedáváních demokraticky shodl na tom, že zruší poplatky za roaming a přenos dat přes hranice od konce roku 2015, Rada teď řekla NE. Nesmí se to uspěchat a termín o tři roky prodloužila. Telekomunikační společnosti našly v Radě zastání.

Lobbing byl úspěšný. A tak odpověď na otázku, kde je více lobbistů, zní: více je jich sice v Bruselu, ale alespoň v případě rušení roamingu jsou mnohem úspěšnější ti domácí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Sehnalová - profil

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT: První desítka kandidátů do nadcházejících eurovoleb

23:08 DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT: První desítka kandidátů do nadcházejících eurovoleb

Demokratická strana zelených - ZA PRÁVA ZVÍŘAT představila první desítku svých kandidátů do eurovole…