Sehnalová (ČSSD): Můj rok 2018 v Evropském parlamentu

28.12.2018 17:46

Hlavní činností poslanců je práce ve výborech na odborných tématech, ať již ve stadiu politických usnesení nebo nad konkrétními návrhy textů směrnic a nařízení.

Sehnalová (ČSSD): Můj rok 2018 v Evropském parlamentu
Foto: sehnalova.cz
Popisek: Europoslankyně Olga Sehnalová

Souvisí s tím i řady schůzek, konzultací, nejrůznějších jednání s kolegy uvnitř i mimo své politické skupiny, se zástupci různých zájmových skupin, členských států nebo Komise. V končícím roce jsem byla zpravodajkou parlamentních usnesení a také několika směrnic a nařízení.

Rok 2018 byl rokem velkého posunu v tématu dvojí kvality značkových výrobků. Byla jsem určena hlavní zpravodajkou Evropského parlamentu k politickému usnesení o dvojí kvalitě, od něhož se odvíjel také návrh úpravy směrnice o nekalých obchodních praktikách, který by měl konečně umožnit dvojí kvalitu postihovat. Evropský parlament schválil mou zprávu v září a za svůj osobní úspěch považuji, že se mi podařilo připravit první ucelenou pozici Evropského parlamentu k tématu dvojí kvality, vypořádat se přes komplikovaná vyjednávání s leckdy zcela protisměrnými názory některých kolegyň a kolegů a nakonec získat podporu jednoznačného požadavku na zákaz dvojí kvality v příslušné směrnici.

Druhým tématem, kterému jsem se v uplynulém roce intenzivně věnovala a navázala na svoji předchozí práci, byla práva osob se zdravotním postižením. Byla jsem zpravodajkou sociálních demokratů k tzv. Evropskému aktu přístupnosti, hned ve dvou výborech, a to ve Výboru pro dopravu a ve Výboru pro vnitřní trh a ochranu spotřebitelů. Směrnice stanovuje technické požadavky na přístupnost některých druhů zboží a služeb pro osoby s postižením v rámci EU. Velmi složitá a technická norma se zásadními dopady pro život nejen lidí s postižením se projednává již více než dva roky a letos se dostala do závěrů vyjednávání mezi Evropským parlamentem, členskými státy a Komisí, do tzv. trialogů. Na závěr roku byla jednání završena konečnou dohodou nad textem směrnice. Mám k němu výhrady, protože výsledek zůstal za očekáváním a zástupci pravicových skupin prosadili mnoho ústupků z naší původní parlamentní pozice.

Třetím tématem, kterému jsem se věnovala z pozice zpravodajky sociálních demokratů v dopravním výboru, byla směrnice o interoperabilitě mýtných systémů v rámci EU. Má zajistit snazší placení i vymáhání mýtného v EU. I zde jsme se nejprve museli dohodnout na politické pozici Evropského parlamentu a následně v trialogu vyjednat kompromisní znění společně se zástupci rakouského předsednictví, což se v závěru roku podařilo. Výsledek považuji za dobrý kompromis.

Dalším tématem, na kterém pracuji opět jako dvojnásobná zpravodajka sociálních demokratů a kde je práce zhruba v polovině, je tzv. nařízení o obecné bezpečnosti. Má stanovit nové požadavky na povinnou výbavu ve vozidlech pro zvýšení bezpečnosti. Návrh tohoto nařízení představila Evropská komise v polovině roku a nyní jsme ve fázi konzultací, podávání návrhů na změny a vyjednávání o pozici Evropského parlamentu pro jednání se členskými státy.

To je tedy stručně přehled zpráv, za které jsem byla v Evropském parlamentu přímo spoluodpovědná jako autorka nebo zpravodajka skupiny sociálních demokratů a kterým jsem se proto v uplynulém roce nejvíce, ale zdaleka nikoliv pouze jim, věnovala. Za každou z nich jsou hodiny a hodiny příprav a jednání, které nejsou na první pohled vidět, ale bez kterých nelze práci zpravodaje jménem druhé největší politické skupiny v Evropském parlamentu dělat, protože se nemůže pouze vézt a udělat si čárku do statistiky. Můj velký dík za uplynulý rok proto patří hlavně mému týmu spolupracovníků.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mašek (ANO): V novele o návykových látkách je schován fakt o hygienách. Nepřípustné

20:01 Mašek (ANO): V novele o návykových látkách je schován fakt o hygienách. Nepřípustné

Projev na 101. schůzi Poslanecké sněmovny k návrhu poslanců Zdenky Němečkové Crkvenjaš, Toma Philipp…