Sehnalová (ČSSD): Musíme aktivně informovat o eCallu

29.05.2015 11:46

O připravenosti na zavedení bezpečnostního systému eCall v České republice, na Slovensku, v Maďarsku a Rakousku diskutovali včera v Brně v rámci kulatého stolu odborníci spolu s Olgou Sehnalovou, zpravodajkou nedávno schváleného legislativního návrhu pro zavedení systému eCall do nových modelů automobilů a dodávek, uvedených na trh po 31. březnu 2018.

Sehnalová (ČSSD): Musíme aktivně informovat o eCallu
Foto: sehnalova.cz
Popisek: Europoslankyně Olga Sehnalová

Zástupci zodpovědných ministerstev čtyř zúčastněných států nejprve zhodnotili pokrok při zavádění infrastruktury, která je nezbytná pro příjem tísňového volání z automobilů. O náročnosti jejího vybudování svědčí fakt, že v každé zemi je do implementace systému zapojeno hned několik ministerstev a odborných úřadů. Členské státy mají dle požadavků evropské legislativy vybudovat infrastrukturu k 1. říjnu 2017.

Druhá část konference byla věnována prezentacím výrobců automobilů a mobilních operátorů, kteří jsou rovněž nedílnou součástí zavádění eCallu. Rakouský automotoklub přítomným dále vysvětlil očekávané přínosy inteligentních dopravních systémů pro řidiče, zástupce českého BESIPu představil, jak systém, jeho fungování a výhody více přiblížit občanům. Se systémem eCall se u veřejnosti pojí hodně mýtů, zejména s ohledem na ochranu osobních údajů.

Olga Sehnalová uvítala zorganizování kulatého stolu pro výměnu informací a zdůraznila důležitost vzájemné spolupráce, protože systém eCall bude fungovat přeshraničně v rámci celé EU. Poslankyně dále vyzvala zúčastněné k aktivnějšímu zvyšování informovanosti o eCallu.

Konferenci pořádala Informační kancelář Evropského parlamentu v ČR. V rámci doprovodného programu si zájemci mohli u OC Vaňkovka vyzkoušet prostřednictvím simulátoru, jak vypadá náraz automobilu o síle 30 km/hod.

Chcete se o zavedení palubního systému eCall dozvědět více? Přečtěte si naše otázky a odpovědi:http://www.sehnalova.cz/clanek/zavedeni-palubniho-systemu-ecall-2015-4-23.html

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Štěpánek (Trikolora): Normální vláda by Koudelku už dávno odvolala

9:02 Štěpánek (Trikolora): Normální vláda by Koudelku už dávno odvolala

Kdybychom žili v normální zemi a měli normální vládu, vláda by ředitele Bezpečnostní informační služ…