Sehnalová (ČSSD): My a Evropa aneb V čem se musí změnit Česká republika

21.02.2014 10:22

Česká republika musí konečně přestat brát evropské záležitosti jako zahraniční politiku. Již notoricky známým, ale přesto ignorovaným faktem je, že až 80 % českých zákonů má původ v legislativě evropské.

Sehnalová (ČSSD): My a Evropa aneb V čem se musí změnit Česká republika
Foto: sehnalova.cz
Popisek: Europoslankyně Olga Sehnalová

V nedělních otázkách Václava Moravce si stěžovat bývalý státní tajemník pro evropské záležitosti Vojtěch Belling na okázalý nezájem ze strany české politické scény o debatu nad evropskou agendou, snad kromě výborů pro evropskou integraci obou komor Parlamentu (mimochodem, ta senátní je jednou z nejaktivnějších v rámci EU). Horší už je to mimo tyto dvě oficiální parlamentní struktury. Ale právě tam by naopak měla mít své místo.

Aby mohla být Česká republika v EU aktivní, což slibuje i nová vláda, a mít ambici společné evropské normy spoluvytvářet, ne je pouze pasivně přijímat nebo odmítat, musí být u evropských debat včas. To znamená mít prodiskutovaná politická stanoviska, která skutečně nemůže vytvářet odborný úřednický aparát. Ten může pouze připravit podklady k rozhodnutí, které je vždy politické a má nebo by alespoň mělo mít vždy varianty, nejen ty černobílé. Nový tajemník pro evropské záležitosti Petr Prouza v neděli hovořil o stanovení několika hlavních evropských priorit pro Českou republiku. To je pro efektivní a koordinované prosazování českých zájmů naprosto klíčová záležitost.

A hlavně, v celé České republice, nejen mezi politiky, se musí začít veřejně debatovat o skutečných problémech Evropy a neodvádět pozornost k nepodstatným věcem.

Tedy ne MY a Evropa, ale spíše MY V Evropě anebo ještě lépe MY JSME Evropa.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Sehnalová - profil

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Bartoš: Nebojte, plastová občanka bude vždy platit dál až do zániku vesmíru

6:16 Ministr Bartoš: Nebojte, plastová občanka bude vždy platit dál až do zániku vesmíru

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k digitalizaci.