Sehnalová (ČSSD): Spotřebitelé nesmí být diskriminováni na internetu ani off-line

20.01.2016 8:32

Poslanci Evropského parlamentu včera ve Štrasburku velkou většinou odhlasovali text nelegislativního usnesení „Směrem k Aktu o jednotném digitálním trhu“.

Sehnalová (ČSSD): Spotřebitelé nesmí být diskriminováni na internetu ani off-line
Foto: sehnalova.cz
Popisek: Europoslankyně Olga Sehnalová

Vyzvali tak k přijetí legislativních i nelegislativních opatření, která povedou k rozvoji nových příležitostí a inovativních služeb občany i podniky, rozvoji evropské ekonomiky nebo digitalizaci veřejné správy. Parlament se věnuje i dopadům digitální revoluce na společnost.

Rozvíjející se digitalizace, ke které směřuje naše společnost, musí občanům usnadnit život, ne jej komplikovat," zdůraznila poslankyně Evropského parlamentu Olga Sehnalová, členka zodpovědného Výboru pro vnitřní trh a ochranu spotřebitelů.

Sociální demokraté v Evropském parlamentu proto upozornili na řadu otázek, kterými je nutné se seriózně zabývat – jaké bude mít digitální revoluce dopady na společnost, přístup ke zboží a službám, trh práce a pracovní podmínky zaměstnanců či veřejnou správu.

“Z pohledu spotřebitelů považuji jednotný digitální trh za příležitost širší nabídky zboží, dostupnějšího digitálního obsahu či levnějších služeb mobilních operátorů. Abychom tuto příležitost plně využili, je nutné skoncovat s diskriminací na základě národnosti, nevytvářet rozdílná pravidla pro nakupování na internetu a v kamenných obchodech či zlepšit doručování zboží. On-line prostředí musí být pro spotřebitele důvěryhodné, transparentní a postavené na vymahatelných pravidlech,"uvedla Olga Sehnalová, která do textu prosadila řadu připomínek týkajících se právě spotřebitelské politiky.

Za důležité považuje také skoncovat s praktikami blokování na základě zeměpisné polohy (tzv. geo-blocking), kde upozornila, že stávající diskriminace spotřebitelů neprobíhá pouze v on-line prostředí a prostřednictvím odlišných cen.  V oblasti doručování zásilek požaduje zlepšit informovanost spotřebitelů o odpovědnosti v případě ztráty či poškození zboží. Telekomunikační legislativní rámec podle poslankyně postrádá možnost snazší změny poskytovatele služeb, požaduje také zlepšit transparentnost on-line platforem.  Jako nezbytnou součást prováděcích opatření digitalizace prosadila poslankyně otázku přístupnosti on-line prostředí pro všechny skupiny obyvatel.

Přijatý text je reakcí na sdělení Evropské komise „Strategie pro jednotný digitální trh v Evropě“ z května 2015 obsahující 16 iniciativ, kterými chce Komise přispět k vytvoření jednotného digitálního trhu v EU.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

KSČM odmítá současný návrh Jurečkovy „reformy“ sociálních dávek

4:31 KSČM odmítá současný návrh Jurečkovy „reformy“ sociálních dávek

Ministerstvo práce a sociálních věcí vedené zemědělcem Marianem Jurečkou plánuje od příštího roku sj…