David (SPD): Druhé funkční období von der Leyen čím dál nepravděpodobnější

22.04.2024 16:21 | Ze sítí

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu ke klesající podpoře předsedkyně Evropské komise Ursuly von der Leyenové

David (SPD): Druhé funkční období von der Leyen čím dál nepravděpodobnější
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Europoslanec Ivan David

Téměř pět let byla po boku Josepa „evropské zahrádky“ Borrella tváří EU, která byla často citována, od ruské ekonomiky, která byla „v troskách“, přes čipy z praček, drancovaných pro stíhačky, až po bezpodmínečnou solidaritu s Izraelem. Prodloužení jejího funkčního období je ale nepravděpodobné.

I když to německý Bild hlásí jen jako bruselskou fámu, už samotný fakt, že médium vydavatelského domu Springer zmiňuje, že předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová může selhat ve svém úsilí o druhé funkční období, je signálem, jak slabou se její podpora stala.

Bild zmiňuje spory kolem jejího stranického kolegy Markuse Piepera, který se nakonec nestal zástupcem EU pro malé a střední podniky, a stále nevyřešený skandál kolem SMS ohledně obchodu s vakcínami Pfizer.

Těsná většina, která umožnila její zvolení před téměř pěti lety, i když hlasy evropských konzervativců nestačily, je čím dál nedosažitelnější: "Zelení jsou zklamáni nedávno oslabenou Zelenou dohodou, liberálové ji považují za příčinu byrokracie číslo jedna, socialisté z EU jsou částečně naštvaní, protože von der Leyenová tak jasně podporuje pozici Izraele po masakru Hamásu."

Anketa

Jste rádi, že v USA prošel balík pomoci pro Ukrajinu?

6%
92%
hlasovalo: 22156 lidí

Nejasná je i podpora z řad 27 šéfů vlád. Jako příklad Bild uvádí francouzského prezidenta Emmanuela Macrona, který je ve volbách do EU pod velkým tlakem a „daleko zaostává za pravicovou extremistkou Le Penovou“.

Mezi možné alternativy v současnosti patří řecký premiér Kyriakos Mitsotakis, chorvatský premiér Andrej Plenković a předsedkyně maltského parlamentu Roberta Metsolaová.

Důvod zpravodajství Bildu o „tématu, o kterém se v Bruselu šušká“ je pravděpodobnější v tom, že podpora von der Leyenové klesá i v řadách CDU. "V pátek vyšlo najevo, že ani CDU nechtěla v prvních týdnech volební kampaně inzerovat plakáty Von der Leyen. Zřejmě z čistě taktických důvodů."

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Orbán promluvil, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseMildafilda , 22.04.2024 16:36:03
„Co se dá za této situace dělat? Především mluvme jasně. Pokud špatně vykonáváš svůj mandát, dostal jsi do problémů své voliče a už od tebe ani nic neočekávají, můžeš udělat jediné: vezmeš si klobouk a odejdeš. Současné bruselské vedení musí odejít. Nezaslouží si další šanci. V Bruselu musí dojít ke změně,“ dodal Orbán.

|  5 |  0

Další články z rubriky

Farhan (ANO): Ten zákon provází neskutečný chaos

21:10 Farhan (ANO): Ten zákon provází neskutečný chaos

Projev na 101. schůzi Poslanecké sněmovny k návrhu poslanců Zdenky Němečkové Crkvenjaš, Toma Philipp…