Sehnalová (ČSSD): Volný pohyb osob, to je, oč tu běží

08.07.2016 12:17

Hlavním tématem britského referenda byla migrace uvitř EU, zejména ze zemí střední a východní Evropy, z tak zvaných nových členských států Evropské unie. Symbol polského údržbáře, který bude brát práci domácím, byl strašákem od počátku rozšiřování EU na východ. Tuto debatu a obavu ve starých členských státech před naším vstupem jsme příliš nevnímali, maximálně jsme se pohoršovali nad naší diskriminací od těch států, které nám své pracovní trhy neotevřely hned.

Sehnalová (ČSSD): Volný pohyb osob, to je, oč tu běží
Foto: sehnalova.cz
Popisek: Europoslankyně Olga Sehnalová

Po deseti letech se nyní divíme nejen velkému odcizení občanů od evropské politiky, ale také hloubení příkopu nepochopení mezi mezi tzv. starými a novými členskými státy. My jsme otevřeli svůj trh v duchu všech čtyř svobod, totéž jsme přirozeně očekávali od ostatních. Lidé hlasovali pro vstup do EU také s nadějí na rychlé sbližování životní úrovně. Nicméně problém rozdílné úrovně mezd a ochoty za ně pracovat u nás i u sousedů nezmizel.

Po deseti letech otevřených trhů se nakupily problémy, na které neumíme dát účinnou odpověď. Příliv lidí z východu se opravdu uskutečnil. Jen ve Velké Británii pracují a žijí miliony lidí z východu EU. Viděno z našich zemí je to naopak úprk často kvalifikované pracovní síly za lepšími mzdami. Současná personální krize českého zdravotnictví není jen o špatném systému vzdělávání, ale právě o rozdílné úrovni mezd za stejnou práci. V ostatních sektorech je to obdobné. Konkurence nízkými mzdami patřila dlouhodobě k naší nepsané hospodářské strategii. Stěží však dlouhodobě udržitelné.

Na západ od našich hranic pak ochota pracovat za méně dělá zlou krev. Evropa reagovala směrnicí o vysílání pracovníků, která by se nyní měla revidovat, a tlak na sjednocení odměny za stejnou práci na stejném místě sílí. Je to jedno ze silných témat domácí a evropské politiky řady zemí. Naši zaměstnavatelé to naopak vnímají jako překážku na vnitřním trhu a skrytý protekcionismus. Pohled odborů je zcela opačný. Můžeme se vzájemně pochopit dříve než bude pozdě? Vyjednávání s Velkou Británií po referendu budou o volném pohybu osob uvnitř EU. Jsme si jisti, že v EU převáží důslednost v uplatňování principu čtyř svobod nebo pragramaticky převládne volný trh s přívlastkem v zájmu hladkého obchodu? Východní Evropa nemusí nutně držet karty v rukou. Odpor ke směrnici o vysílání pracovníků, který se odsud ozývá, v tom může sehrát svou roli.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT: První desítka kandidátů do nadcházejících eurovoleb

23:08 DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT: První desítka kandidátů do nadcházejících eurovoleb

Demokratická strana zelených - ZA PRÁVA ZVÍŘAT představila první desítku svých kandidátů do eurovole…