Senátor Antl: Schůzka k nárůstu kriminality na Rychnovsku

18.11.2016 19:37

Na jedné straně ekonomický přínos a nejnižší nezaměstnanost v republice, na straně druhé nárůst kriminality, řada cizinců a nelegální ubytovny. To jsou dvě strany rozvoje průmyslové zóny Kvasiny.

Senátor Antl: Schůzka k nárůstu kriminality na Rychnovsku
Foto: Redakce
Popisek: Miroslav Antl

A právě o té druhé stránce se jednalo v Rychnově nad Kněžnou. Schůzku inicioval senátor JUDr. Miroslav Antl, kterého podrobně o situaci informovali starosta města Ing. Jan Skořepa, za Policii ČR zástupce vedoucího Územního odboru Rychnov nad Kněžnou plk. Ing. Vladimír Vach, npor. Bc. Josef Daníček, koordinátor Územního odboru Rychnov nad Kněžnou a velitel Městské Policie Rychnov nad Kněžnou Josef Martinec.

Přestože trestná činnost v rámci České republiky dlouhodobě klesá a Rychnovsko v tomto směru není výjimkou, přibyly rychnovským policistům v letošním roce vrásky na čele.

„V posledním půl roce došlo na Rychnovsku k prudkému nárůstu přestupků v oblasti dopravy a veřejného pořádku. Ze statistik vyplývá, že nárůst mají na svědomí zejména cizí státní příslušníci, kteří do regionu přicházejí za prací,“ uvedl zástupce Územního odboru Rychnov nad Kněžnou Vladimír Vach.

A není divu. Závod Škoda Auto v Kvasinách s náběhem nových modelů postupně navyšuje počet kmenových zaměstnanců i agenturních pracovníků. Již nyní se na Rychnovsku pohybují stovky Poláků, další cizinci jsou především z Bulharska, Rumunska, Portugalska a Ukrajiny.

„Kromě rušení nočního klidu a výtržností se množí i krádeže, vloupání do garáží a chatek. Ve větší míře také řešíme padělání dokladů, zejména rumunských pasů,“ dodává koordinátor Územního odboru Rychnov nad Kněžnou Josef Daníček.

Situaci by pomohlo zlepšit navýšení počtu policistů u státní i městské policie. „V současné době máme ve službě 18 policistů, což je plný stav. Navýšení například o 4 další policisty, abychom mohli posílit každou službu, znamená pro město výdaj 2 miliony korun ročně,“ říká velitel rychnovské městské policie Josef Martinec.

Starosta města Jan Skořepa vnímá kromě nárůstu kriminality i další aspekty, které negativně ovlivňují chod města.

„Vzniká zde řada nelegálních ubytoven, trh s nemovitostmi se v podstatě zhroutil. Přestože máme méně obyvatel než v roce 2015, tak zaznamenáváme nárůst komunálního odpadu o 15%. Kdo ho vytváří? Samozřejmě nelegálně ubytovaní a nepřihlášení občané. Odhaduji to na minimálně tisíc takto „ubytovaných“.“

Ale kde hledat příčiny? Starosta Skořepa se vrací o dva roky zpátky. „Je potřeba si uvědomit, že nyní je zcela jiná situace než při podpisu vládního memoranda v březnu roku 2015. To předpokládalo nárůst přibližně o 1 300 pracovních míst. Nyní zde máme odhadem přes 2 000 cizinců, což Rychnov ani přilehlé obce nemohou sami zvládnout. O problému jsme již informovali zástupce ministerstev na Strategické komisi, ale řešení podléhají legislativním procesům.“

Více než hodinové jednání pozorně poslouchal senátor Miroslav Antl, který ho následně zhodnotil slovy: „Situace je opravdu vážná. Dohodli jsme se na nutnosti personálního posílení bezpečnostních složek, tedy státní i městské policie.

S panem starostou jsme se také shodli na nutnosti využití represivních opatření nejen v trestních věcech, ale i ve věcech správních, tj. v boji proti ilegálním ubytovnám či nelegálnímu pobytu cizinců. A všichni společně jsme se rozhodli, že se budeme v této sestavě scházet častěji, řekl bych operativně dle potřeby. Já určitě nyní zapojím do řešení vzniklé situace nové vedení kraje a pokud možno i dotčená ministerstva. Z hlediska legislativního procesu je to, jak víme, běh na dlouhou trať, který navíc komplikují nadcházející volby do poslanecké sněmovny a nesoulad ve vládní koalici,“ uzavřel Miroslav Antl.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

Důchodová reforma

Tvrdíte, o důchodové reformě jednáte i s laickou veřejností. Jak? Kde? Jsem si ničeho takového nevšiml. A myslíte, že má smysl schvalovat něco, na čem se aspoň z větší části neshodnete s opozicí? K čemu reforma, kterou jiná vláda zase zruší, což už se stalo? Nebylo třeba chybou, že jste s opozicí ne...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Helebrant (ANO): Jsem jednoznačně proti a tento návrh nepodpořím

23:08 Helebrant (ANO): Jsem jednoznačně proti a tento návrh nepodpořím

Projev na 102. mimořádné schůzi Poslanecké sněmovny 10. května 2024 k zákonu o korespondenční volbě