Senátor Canov: Je to chyba, že jsme ve federální instituci, která neexistuje

30.10.2019 17:23

Projev na 12. schůzi Senátu dne 30. 10. 2019, ke změně zákona o státním zastupitelství, o trestním řízení soudním (trestní řád), trestní zákoník.

Senátor Canov: Je to chyba, že jsme ve federální instituci, která neexistuje
Foto: archiv starosty
Popisek: starosta Chrastavy Michael Canov (SLK)

Vážená paní ministryně, vážená paní předsedající, kolegyně, kolegové.

Já vám přečtu jednu citaci nejvyššího státního zástupce pana Pavla Zemana. „Zřizuje se v podstatě instituce, jenž by za normálních okolností fungovala ve federálním systému. Na jednu stranu je to krok správným směrem, na druhou stranu se ale domnívám, že dochází k institucionalizaci federálního prvku do organizace, která federální není. S tím může souviset několik dalších problémů.“ Já si myslím, že podle této citace uhodil pan nejvyšší zástupce hřebíček na hlavičku.

Neexistují Spojené státy evropské, jejichž bychom byli členem, existuje samostatná Česká republika, která je členem Evropské unie. Já osobně si myslím, že zřízení institutu Úřadu evropského veřejného žalobce jde proti tomu. Také zařazení jednotlivých států tam není povinné. Pokud vím, tak je tam přihlášeno 22 států z 28 zemí EU. Proto já se nemůžu přihlásit k podpoře toho sdělení. A to ani s argumentací, že ta směrnice už musí být, když tedy jsme tam přihlášeni. Já si myslím, že bychom tam být neměli. Je to chyba, že jsme ve federální instituci, která neexistuje. Tím myslím ty Spojené státy evropské. To není.

Já jsem se zeptal pana náměstka Fraňka na ÚPV, jestli z toho smíme vystoupit, když jsme se tam dobrovolně přihlásili, tak pan náměstek málem spadl ze židle, ale pak tedy pravil, že asi ano. Takže říkám, že pokud bychom neschválili to zařazení, tak by pak nezbylo vládě, než aby přehodnotila to, že jsme se tam přihlásili. Já nechápu proč. Víte, jak se hodně bojuje o nezávislost státních zástupců, teď budou podřízeni těm jiným, nadřazeným z Úřadu evropského veřejného žalobce. Přitom existuje instituce Eurojust, osobně jsem tam byl z ÚPV, kde spolupracují jednotlivé státy myslím bez problémů.

Takže přestože si nečiním naději, že bych uspěl se svým návrhem, tak nemůžu jinak, než podat návrh na zamítnutí. Děkuji.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministryně Langšádlová: Rada vlády vybrala laureáty Ceny vlády nadanému studentovi

22:01 Ministryně Langšádlová: Rada vlády vybrala laureáty Ceny vlády nadanému studentovi

Ve Strakově akademii se konalo v pořadí již 400. zasedání Rady pro výzkum, vývoj a inovace (RVVI, Ra…