Senátor Chvojka: K jednání Evropské rady

11.10.2017 19:00

Projev na 10. schůzi Senátu 11. 10. 2017 k pozicích vlády a programu jednání Evropské rady, která se koná ve dnech 19. - 20. října 2017

Senátor Chvojka: K jednání Evropské rady
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jan Chvojka

 Přesně tak, děkuji za slovo. Vážený pane předsedající, vážené paní senátorky, vážení páni senátoři, nyní budu o trošičku delší než u těch předchozích dvou bodů. Ale je to potřeba. Dovolte mi, abych vám stručně představil program pravidelného zasedání Evropské rady, které se uskuteční ve dnech 19. a 20. října. Před samotným vydáním Evropské rady se uskuteční tradiční koordinační schůzka zemí Visegrádské skupiny a také pracovní večeře předsedů vlád V4 s předsedou Evropské komise.

Tématem tohoto setkání budou otázky spojené s budoucím směřováním Evropské unie. První jednací den Evropské rady bude věnován tématu migrace, digitální Evropy a obrany. V rámci zahraniční politiky by měla Evropská rada neformálně diskutovat o vztazích s Tureckem, případně o aktuální situaci v KLDR. Následující den se uskuteční zasedání Evropské rady ve formátu 27 členských států, tedy bez zástupců Spojeného království.

A nyní mi prosím dovolte pohovořit o jednotlivých tématech s větší mírou detailů. Pokud jde o téma migrace, v oblasti migrace by měla Evropská rada provést zhodnocení aktuální situace a dosaženého pokroku. Zaměřit by se měla především na vnější aspekty migrace, tedy na spolupráci se třetími státy s cílem zastavit nelegální migrační toky do Evropy. Prioritou je v tomto ohledu spolupráce s Libyí a budování kapacit libyjské pobřežní a taktéž pohraniční stráže. Dosavadní aktivity Evropské unie v této oblasti přinášejí výsledky a dovolují nám hledět na migrační situaci optimisticky. I nadále je však třeba posilovat spolupráci s Libyí a i s dalšími státy severní Afriky a SAHELU.

Vláda ČR vítá zaměření diskuze na Evropské radě na spolupráci se třetími státy a ochranu vnějších hranic, což je v souladu s naší dlouhodobou pozicí. Podporujeme spolupráci s Libyí a domníváme se, že se ve vztazích s africkými státy musíme ještě důrazněji věnovat efektivitě návratové a readmisní politiky. Co se týče reformy azylového systému, diskuze stále pokračují na pracovní úrovni. A na Evropské radě proto neočekáváme žádný průlom. V zájmu dlouhodobé stability azylového systému musíme pokračovat v hledání takového řešení, které bude přijatelné pro všechny státy Evropské unie.

Pokud jde o téma digitální Evropa. Evropská rada se bude i dále věnovat digitální agendě a naváže tak na digitální summit, který se uskutečnil na konci září v Tallinnu. Hlavnímu tématy tohoto summitu byly kybernetická bezpečnost, digitální ekonomika, e-Government a digitální vzdělávání. Vláda ČR patří mezi aktivní zastánce budování jednotného digitálního trhu. Za klíčové považujeme zejména podporu přeshraničního elektronického obchodu či zajištění efektivní ochrany před kybernetickými hrozbami.

Co se týče tématu obrany, Evropská rada se rovněž vrátí k tématu prohlubování spolupráce v oblasti obranné politiky. Evropská rada by měla podpořit přípravu na zahájení stálé strukturované spolupráce, tzv. PESCO, které umožní některým členským státům prohloubit vzájemnou spolupráci. A k formálnímu spuštění tohoto mechanismu by mělo dojít v prosinci tohoto roku. Vláda vítá diskuzi k obraně na Evropské radě. Domníváme se, že unie musí být aktivní v zajišťování bezpečnosti v Evropě. V prohlubování obranné spolupráce proto považujeme za jednu z klíčových priorit pro budoucí směřování Evropské unie a chceme být v této oblasti velmi aktivní.

Pokud jde o jednání Evropské unie ve formátu 27 států, jeho hlavní náplní bude zhodnocení dosavadního vývoje jednání se Spojeným královstvím o podmínkách jeho vystoupení z Evropské unie. Tento týden v Bruselu probíhá v pátek kolo těchto jednání. A v tuto chvíli není pravděpodobné, aby se Evropská rada shodla na tom, že byl dosažen dostatečný pokrok v základních otázkách, které souvisejí s vystoupením. Právě to je ale podmínkou pro zahájení té druhé fáze vyjednávání.

Na jednání EU 27 by měla rovněž proběhnout diskuze o přemístění unijních agentur ze Spojeného království a dále by měl předseda Evropské rady představit plán dalších kroků v diskuzi o budoucnosti EU. Očekáváme, že tato diskuze bude pokračovat na Evropské radě v prosinci. Tehdy by mělo proběhnout i zasedání eurosummitu k otázkám budoucnosti eurozóny.

Jsme připraveni vás i nadále o průběhu těchto jednání informovat a děkuji vám za pozornost.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

KSČM odmítá současný návrh Jurečkovy „reformy“ sociálních dávek

4:31 KSČM odmítá současný návrh Jurečkovy „reformy“ sociálních dávek

Ministerstvo práce a sociálních věcí vedené zemědělcem Marianem Jurečkou plánuje od příštího roku sj…