Senátor Hampl: Není dobře hrát si se sirkami ve stohu

12.12.2018 15:06

Projev na 3. schůzi Senátu 12. prosince 2018 k výsledkům jednání Evropské rady, která se konala 25. 11. 2018.

Senátor Hampl: Není dobře hrát si se sirkami ve stohu
Foto: vaclav-hampl.cz
Popisek: Václav Hampl

Děkuji. My jsme v evropském výboru sledovali brexit nechci říct od začátku, dokonce před tím, než na něj došlo. Už rok před tím, než došlo k hlasování o brexitu, tak jsme navštívili Velkou Británii, mluvili jsme o tom riziku, které tam je, navštívili jsme Irsko, navštívili jsme severoirskou hranici. V rámci COSACu setkání evropských parlamentů členských států byl pokaždé brexit na programu a mluvilo se o něm. Takže si troufám říct, že ten proces jsem sledoval průběžně dosti pečlivě a musím říct, že ta vedení opravdu fakt nejsou vedená snahou, aby to Británii bolelo. To, že okamžitá první emoční reakce předsedy Junckera na výsledek toho referenda nebyla šťastná, to je evidentní. To, že on občas umí říct věci, které je pak potřeba nějak žehlit, to je pravda, ale faktické zadání pro vyjednavače bylo dohodnout co nejlepší deal, aby fungoval pro Evropskou unii, aby pro nás fungoval.

To, že no-deal brexit bude bolet nás... On bude bolet Británii evidentně, strašně, ale to, že bude bolet nás, to přece všichni dávno vědí. Chápat to tak, že Evropské unie to teď schválně řídí k no-deal brexitu, abychom tu Británii potrestali, to si žádný kloudný politik nemůže vůči svým občanům a vůči svým byznysům dovolit.

prof. RNDr. Václav Hampl, DrSc.

  • BPP
  • Tento profil není senátorem V. Hamplem aktivně používán.

BMW by vyneslo každého německého politika v zubech, kdyby se dozvědělo, že něco takového dělá schválně. Takže tady si myslím, že opravdu ta míra dobré vůle dohodnout, co jde. Ale tady trošku narážíme na to, že se pokoušíme... Nebo Theresa May se pokousí vyřešit kvadraturu kruhu. Současně udělat, aby v Severním Irsku byla hranice, a současně, aby tam nebyla. A ono to pořád nějak nechce jít.

Dneska opravdu jediný problém, jediný doopravdický problém, který s brexitem je, je backstop, je ta severoirská hranice. To je to jádro, na kterém se to teď celé láme. A to je věc, kde se opravdu nemůže ustoupit. Tam opravdu hrozí, že lidi zase vytáhnou ze sklepů samopaly a po dvaceti letech budeme tam, kde jsme byli před Velkým pátkem, před velkopáteční dohodou. Takže já si myslím, že tady opravdu všechna vstřícnost, všechno je důležité, ale pokud jde o tu severoirskou hranici, tam si není dobře hrát se sirkami ve stohu.

A já jsem ještě chtěl říct k tomu, co říkal pan ministr ve svém úvodním expozé. On tam zmínil to, že naší prioritou momentálně je zajištění práv našich občanů, kteří se zdržují ve Velké Británii. Je to jistě záslužné, ale já myslím, že také důležitou prioritou je co nejvíce napomoci k tomu, aby pokud možno obchodní vztahy byly co nejméně narušené. Ono je to těžké, ony budou narušeny, ale tohle ochránit a plus ty věci bezpečnostní a obranné spolupráce. To si myslím, že jsou velmi vysoké priority, které by pokud možno měly co nejlépe přežít i ten no-deal odchod. Děkuji.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hejtman Kuba: Až se v prosinci otevře dálnice, budou moci Budějčáci užívat i novou komunikaci

12:06 Hejtman Kuba: Až se v prosinci otevře dálnice, budou moci Budějčáci užívat i novou komunikaci

Slavnostním poklepem na základní kámen byla v úterý 23. dubna 2024 zahájena 6. etapa výstavby zanádr…