Senátor Hanza: Kde vzniká taková touha po páchání dobra?

01.12.2022 17:33 | Zprávy

Projev na 3. schůzi Senátu 1. prosince 2022 k poskytování plnění, spojených s užíváním bytů a nebytových prostor

Senátor Hanza: Kde vzniká taková touha po páchání dobra?
Foto: Archiv primátora
Popisek: Primátor Teplic Hynek Hanza.

Dobrý den, kolegyně, kolegové, vážená paní předsedající, pane ministře, dámy a pánové.

Plynule navážu na mé předřečníky, protože kde je prapůvod toho, že vznikne nějaká takováto norma, směrnice, nařízení? Je to prapůvod, že někde v rámci EU byla určitá velká skupina spotřebitelů, nájemníků, majitelů budov... Nebo kde vzniká taková touha páchání dobra? Že tedy, jak říkala vaše paní náměstkyně na našem výboru, budu se snažit parafrázovat, nikoli citovat: EU chce touto směrnicí edukovat spotřebitele.

To je jedovatá věta tedy pro mé uši, myslím si, že by měla být tato věta jedovatá pro všechny, protože jestliže EU, Komise nebo kdokoli jiný chce edukovat směrnicí, to je tedy něco strašného. Myslím, že se máme edukovat tím, že začneme zapojovat to, co máme v té dutině na krku, budeme přemýšlet o tom, jestli něco takového potřebuje ten spotřebitel, jestli o to vůbec stojí, něco takového mít. Ne, udělá se směrnice: Ty to prostě chceš.

Směrnicí se dostáváme do stavu takového, že místo abychom podporovali inteligenci a přemýšlení spotřebitelů, říkáte jim: Vypněte mozky. My uděláme směrnici a všechno to bude fajn. Přesně to je tento případ. Možná to je nadlehčená forma sdělení a popsání té situace. Ale já se obávám, že toto je obrovsky nebezpečná situace, kterou nesmí podle mě Senát pustit dál, musí ukázat: Tohle už je za hranou.

Tohle už je za hranou nějaké svobody rozhodování, svobody toho, kdy spotřebitel si může říct: Chci to vědět. Nechci to vědět. Někdo tady říkal, myslím, že kolega Vícha: Nepamatuji si, že by to po mně nějaký nájemník obecního bytu někdy chtěl. Ten, kdo to chce, ať si to zjistí, ať si to změří, ať má ten zájem to mít, ať tlačí v rámci SVJ nebo v rámci družstva na svého delegáta, na družstvo, na vedení družstva, že to chtějí takto udělat. Pokud to chce stát, nebo pokud to chce EU, ať vymyslí jiným způsobem to, jak třeba motivovat, nikoli nakazovat, přikazovat, zakazovat, ale motivovat.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Veronika Vrecionová byl položen dotaz

ODS už není, co bývala

ODS bývala k EU dost kritická, dnes je to naopak. Navíc jste se spojili s dost eurofederalistickými stranami. Je vám jasné, že jste tak pro řadu lidí, včetně mě, kvůli tomu nevolitelní? A že tím nahráváte konkurenci? Proč nekandidujete samostatně? Já třeba k eurovolbám nepůjdu, protože není koho vol...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rajchl (PRO): Vláda rozpočtového flámování

8:05 Rajchl (PRO): Vláda rozpočtového flámování

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k schodku státního rozpočtu za prvních pět měsíců rok…